Hírek - Gelencsér Attila

A biztonság törvénye lesz az önkormányzatoké

A biztonság törvénye lesz az önkormányzatoké

A biztonság törvénye a készülő önkormányzati törvény. A szocialisták és a többi ellenzéki erő azt védi, hogy minden maradjon úgy, ahogy korábban volt, ezzel a forráskivonást és a szankció nélküli mulasztásokat óvják. A kormány viszont szövetséget ajánl a megyéknek és a települési önkormányzatoknak - emelte ki az önkormányzati törvény parlamenti vitájában Gelencsér Attila péntek délután.
Megérett a változtatásra a több mint 20 éves önkormányzati törvény. Évi 5-6 százalékos forráskivonások, több helyen átgondolatlan fejlesztések, szankciók nélküli mulasztások, eszköztelenség és felhalmozódott feladatok. Mind-mind az önkormányzatok terheit nyomják. Ennyi bajt szinte lehetetlen orvosolni, de mindent meg kell tenni - mondta Gelencsér Attila. - Az új önkormányzati törvény biztonságot kell, hogy nyújtson. Az ellehetetlenülés határán tengődő települési önkormányzatok számára mi más jelenthetne egy nagy biztonságot, minthogy létrejön egy olyan önkormányzati törvény, ami a jövőben az ő életüket szabályozza és megszabadulhatnak az adósságállománytól, megszabadulhatnak olyan feladatoktól, amelyeket sosem voltak képesek ellátni természetesen önhibájukon kívül, mert forrás és eszközök nélkül kaptak feladatokat rendre.

Annyi tévhit kering a készülő törvény kapcsán, és tévhitekkel együtt a kétségek is megjelentek, de a somogyiaknak nem kell attól tartaniuk, hogy napi ügyeiket nem saját településükön, hanem távolabb kell intézniük. Minden egyes településen lesz önkormányzat, lesz a népszuverenitást megjelenítő polgármester és képviselőtestület, lesz ügyintéző és minden feladatnak a magas szintjeinek meg lesz a helye. Egy szinttel feljebb az egyesített hivatalok, aztán afelett a járásközpontok, amelyek már egy nagyobb területet fognak át és organizálnak és azt követően a megyei kormányhivatalok és a központi kormányzat. Az, hogy miként alakuljon a településrendezés, hol nyisson új utcát a falu vagy építsen-e új ravatalozót, az a település dolga és döntése lesz továbbra is. Ahogy abban sem lesz változás, hogy az okmányiroda, a gyámügy vagy az építési hatóság egy-egy nagyobb településen lesz csak. Viszont az új önkormányzati törvény leveheti a helyhatóságok terheit, így lélegzetvételhez juttatva a településvezetőket és az ott élőket egyaránt - tette hozzá Gelencsér Attila.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online