Hírek - Gelencsér Attila

A fiatalok érdekeit szolgálják az átalakítások

A fiatalok érdekeit szolgálják az átalakítások

A megyerendszerről és az önkormányzatok átalakításának szükségességéről tartott előadást Gelencsér Attila a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség első kaposvári találkozóján. A rendezvényen elhangzott: a strukturális átalakítások a fiatalok érdekeit is szolgálják.
Első ízben rendezték meg szombaton a Fidelitas kaposvári szervezete és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közös találkozóját. A készülő önkormányzati törvényről esett a legtöbb szó, melyen Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Dr. Heintz Tamás, Kaposvár országgyűlési képviselője és az IKSZ több alelnöke is részt vett. A konferenciát Dr. Heintz Tamás nyitotta meg, aki röviden bemutatta a kaposvári Fidelitas elmúlt években végzett munkáját, külön kiemelve, hogy a fiataloké a jövő, ezért a fiatalok a jövőben is számíthatnak a Fidesz támogatására.
Komár Gergő, a Fidelitas országos alelnöke beszédében hangsúlyozta az ifjúsági szervezetek közötti együttműködés fontosságát. Kiemelte, hogy a következő időszak fő feladata a szervezetépítés, mind Somogyországban, mind az ország más területein.
Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Hollik István, az IKSZ alelnöke egy pódiumbeszélgetés keretén belül ismertették a szervezetek jelenét, jövőjét és az együttműködés lehetőségeit. Szó volt a fiatalok közéleti szerepvállalásáról, a fidelitasos és IKSZ-es önkormányzati képviselők munkájáról, valamint a közigazgatási és önkormányzati reformokról is.

A konferencia második részében Szita Károly ismertette az új önkormányzati törvény sarokpontjait, majd szót ejtett a megyei jogú városok jelenlegi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről. Mivel Kaposvár polgármestere a Fidesz önkormányzati tagozatának elnökeként az új törvény egyik megalkotója is, így a fiatalok első kézből ismerkedhettek meg a törvény koncepciójával: Nem csak az új önkormányzati törvény hat a helyhatóságok sorsára. Két olyan törvényt is készítenek elő, amelyben a hulladékszállítást vagy a víz- és csatornaszolgáltatást nem engedi magántulajdonú cégekkel végeztetni, hanem vagy állami, vagy többségi önkormányzati tulajdonú cégnek kell ezt végeznie. Ez több Somogy településen is változást hozhat majd, hiszen a megyében kevés olyan hulladékszállítással foglalkozó cég van, amely a feltételeknek megfelelne. Kaposvár a Start munkaprogramban is mintaváros, ugyanis a minisztérium itt teszteli a hatékony közmunka modelleket. Ez valamivel drágább, mert a munkabér után járulékokat is kell fizetni, míg a segély után nem. De az ember igazságérzetét azt nagyon sérti, hogy ha látják, hogy valaki munkaképes ember, de mégis segélyből akarok megélni, mert azt mondja, hogy dolgozni nem akarok. Ő ne kapjon segélyt, ő munkalehetőséget kapjon, és inkább kerüljön drágábba és fizessünk érte - hangsúlyozta Szita Károly.
A rendezvény utolsó előadójaként Gelencsér Attila előadását a megyerendszerek kialakulásával kezdte, majd bemutatta a Somogy Megyei Önkormányzat helyzetét. Üdvözölte az új törvénykoncepciót, hiszen azzal, hogy a Parlament új alapokra helyezi a megyék helyzetét, megnyílhat az út a megyék felvirágzásához, amit 8 év alatt a szocialista kormányok megpróbáltak tönkretenni: - Az történt az elmúlt 8 esztendőben, hogy a fiataloknak a jövőjét éltük fel közösen. Így az államadósság két s félszeresére nőtt, ez pedig nem tartható tovább. Úgy kell látni, hogy 5 éve úgy élünk - és hát azelőtt sem volt sokkal jobb a helyzet - de különösen a 2006-os évtől, a konvergencia évétől igaz az a helyzet, hogy az összes bevétel, ami befolyik a megye kasszájába havonta, az a négyezer dolgozó bérére sem elég. Na, ebből kell gazdálkodni. Ez a folyamatos adósság újratermelés azonban nem mehet tovább, ezért a pénzintézetek helyett a kormánnyal kellett szövetségre lépni. A megyei önkormányzatok adósságát átvállalják, nekünk ilyen természetű adósság-problémánk nem lesz, és eszközöket kapunk ahhoz, hogy a somogyiakon segíteni tudjunk - mondta Gelencsér Attila.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online