Hírek - Gelencsér Attila

A gázkészülékek kérdéséről egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal Gelencsér Attila

A gázkészülékek kérdéséről egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal Gelencsér Attila
A kaposváriak kérdéseit kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult Gelencsér Attila, Somogy megye elnöke,  kaposvári országgyűlési képviselő - adta hírül a  Kaposvár Híradó.

Gelencsér Attila,


Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy a földgázellátásról szóló 2008. évi törvény szerint a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának kötelessége - mondta Gelencsér Attila.

Kiderült: Nem 30ezer forintot kell fizetni a gázkészülékek időszakos bevizsgálásáért, hanem annál lényegesen kevesebbet! A piaci ár 3000-10.000 forint lehet lakásonként.

- A korábbi évek téli időszakához hasonlóan ebben a fűtési szezonban is aggasztóan sok alkalommal adtak tájékoztatást a híradások a lakosság körében bekövetkezett égéstermék visszaáramlással, robbanással, tűzesettel járó balesetekről. Csak Somogyban tíz esetben fordult elő szén-monoxidmérgezés. Ezért is szükséges, hogy a 20-30 évvel ezelőtt, vagy még korábban üzembe helyezett gázfogyasztó berendezéseket minél előbb műszaki biztonsági szempontból felülvizsgálják. Idén az 1981. január elseje előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett, míg az ezt követően, de még 2012. előtt üzembe helyezett gázberendezések esetében 2016. végéig kell az időszakos biztonsági felülvizsgálatot elvégeztetni- nyilatkozta a képviselő.

Somogy megye elnöke a rezsicsökkentésről is kifejtette álláspontját: Egy átlagos háztartás zsebében éves szinten körülbelül 80-100 ezer forinttal több marad a rezsicsökkentésnek köszönhetően. És nem csak azoknál, akiknél vezetékes gáz van bekötve, hanem azoknál is, akik lakossági PB-gázpalackot használnak. Utóbbi ára is tíz százalékkal csökkenhet. A szennyvízszippantás területén is tízszázalékos rezsicsökkentésre lehet számítani. Emellett a kéményseprési díjak is napirendre kerültek a frakcióülésen, célunk a jelenleg hatályos árakhoz képest minimum 20 százalékos csökkentés.

Forrás: Kaposvár Híradó

-tk-