Hírek - Gelencsér Attila

A katasztrófavédelem számít az önkéntesekre

A katasztrófavédelem számít az önkéntesekre

A Balatoni viharjelzés 2011-es szezonjának záróértékelésével kötötték egybe péntek délelőtt Balatonföldváron a közelmúltban megalakult Somogy Mentőcsoport első nagyobb szabású gyakorlatát. A rendezvényt a mentőcsoport megalapítója, Gelencsér Attila nyitotta meg.
A Balatoni viharjelzés 2011-es szezonja hivatalosan október 31-én zárul. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közösen megrendezett záróértékelés rendhagyó módon került megszervezésre, hiszen a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a gyakorlatot online közvetítette, egyrészt a résztvevők számára, illetve az interneten is követni lehetett az eseményt. A rendezvényhez nagy segítséget nyújtott a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, aki a gyakorlat lebonyolítását anyagilag támogatta. A rendezvény eseményei Balatonföldváron a kb. 50 méter magas magaspart és a vízpart közötti területen 3 helyszínen zajlottak.

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, mint a Somogy Mentőcsoport megalapítója köszöntőjében hangsúlyozta: napjainkban egyre fontosabb, hogy embertársaink az élet minden területén összefogjanak. Öt egyesület („KÖTÉL" Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület, S.O.S. Zamárdi Regionális Rádiós Segélyhívó Alapítvány, Balaton Rádióamatőr DX Klub, Görgeteg Önkéntes Tűzoltó Egyesület) részvételével megalakult Somogy Mentőcsoport létrejötte is azt bizonyítja, hogy a közösség ereje az összefogásban rejlik. Csak így lehet hatékonyan beavatkozni egy természeti katasztrófa vagy akár egy rendkívüli időjárás okozta káresetnél. A katasztrófavédelem az elmúlt időben bebizonyította, hogy tud veszélyhelyzetekben is segítséget nyújtani, s ezzel a somogyi lakosság elismerését vívta ki.

Dr. Tollár Tibor dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Főigazgató-helyettesi Szervezet főigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei szezonban az OKF folyamatosan biztosította, hogy a viharjelzés hatékonyan működjön. Ennek érdekében valamennyi vállalását teljesítette. Melyek voltak ezek? Előkészítették a több szektori jelzést. Ezért az összes vezérlőt és modemet kicserélték, az információs táblák vezérelhetőségét megoldották. Ezzel javultak a lakosságtájékoztatás feltételei. A mobil viharjelző állomások is bekapcsolódtak a távfelügyeleti rendszerbe, így adataik akár az internetről is leolvashatók. Áttelepítették a fonyódi Várhegyen lévő átjátszó központot, de nemcsak a Balatonon, hanem a Tisza tavon is folytatódtak a fejlesztések. Ami a 2011-es szezon tényeit illeti a tábornok hangsúlyozta: 435 esetben került sor viharjelzés kiadására és 4291 órán át üzemeltek a viharjelző állomások. Ezek a jelzések az itt élők és üdülők biztonságát szolgálták.

Heizler György ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, a gyakorlat olyan elemeket tartalmaz, amelyek 2011-ben többször előfordultak. Ezekre az eseményekre való felkészítésben nagy segítséget nyújt a meteorológiai előrejelzés, különösen ha azok kis területre adják meg a várható szél alakulását vagy az esőzést. Ezekre a kis területekre koncentrálódó előrejelzések kifejlesztése javíthatja a katasztrófavédelem reagáló képességét. Ennek a feladatnak a kísérleti megoldására szövetkezett az INCA-CE projekt keretén belül 8 ország 16 szervezete, köztük hazánkból az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A cél egy ilyen speciális, finom felbontású előrejelzési rendszer kifejlesztése, amelyet már az idei évtől a nagy tömegrendezvények helyszíneinél és a hirtelen változó időjárási szituációknál alkalmaznak. A meteorológusok adják az előrejelzést, katasztrófavédelmi szakemberek visszajelzéseikkel mutatják a beválást, a jelzések formájának kialakításában pedig mintegy megrendelőként vesznek részt. Egy ilyen helyzetet szimuláltak a mai gyakorlaton.

A feltételezés szerint a hajnali órákban erős hidegfront betörését követően orkán erejű szél csapott le a területre, fákat döntve és épületeket valamint a vasúti felsővezetéket megsértve. Eközben a magaspart egy része leomlott, a jelzések szerint több ember megsérült. A vízen pedig több vitorlás hajó került bajba. A viszonylag nagy kárterület és a megközelítés nehézségei miatt a „KÖTÉL" Egyesület egyik tagja sárkányrepülővel felderítést hajtott végre a terület felett és jelentette az irányító parancsnoki stábhoz, hogy a magaspart alatt több sérült embert vél felfedezni, a vízen pedig egy felborult vitorlást lát.
Első lépésben a bajbajutottak mentésére került sor. Egyidőben indultak el a mentőhajók valamint a sérülteket kutató egységek. A területet két oldalról megközelítő siófoki tűzoltóság megkezdte a felderítést, a fák eltávolítását, hogy a sérültek közelébe juthassanak. Mivel ez hosszú időt vett igénybe, ezért a magaspartról kötélpálya segítségével próbálták a 3 súlyos sérültet elszállítani. Ehhez a Somogy Mentőcsoport kötélpályát épített ki. A fák között talált sérültek állapotát stabilizálták és a mentőhordágyakkal megkezdték a magaspart felső felületére juttatásukat. A rendkívül omlásveszélyes partfal miatt minden ott dolgozó csoporttagot kötélbiztosítással láttak el és így juttatták el a sérülteket az időközben kiépített mentősátorba, ahol mentőorvosok készítették elő a kórházba szállításhoz a betegeket.
Mindeközben a megsérült vitorláshoz érkező 2 mentőhajó, a Balaton leggyorsabb sürgősségi mentőhajója illetve egy eszközmentő hajó érkezett a sérült hajóhoz. A vízbe esett 4 személyt kimentették és ellátták. Közben a megfeneklett vitorlás esetleges sérüléseit búvárok vizsgálták meg, s miután csak apró sérüléseket találtak, vontatókötélre fogták és a kikötőbe vontatták.
A teljes gyakorlatot és a különböző helyszínek tevékenységét, egy a part közelébe telepített parancsnoki sátorból a vezetési törzs képpel, térinformatikai alkalmazásokkal és rádiókommunikáció révén folyamatosan nyomon követte.
A meghívott vendégek mindezt a sátorból online közvetítés segítségével láthatták, akik számára az események kommentárja adott eligazodást.

Ezt követően a helyszínen a Somogy Mentőcsoport egyesületeinek eszközkészletéből egy rögtönzött kiállításon mutatták be a legfontosabb felszereléseket, köztük olyan speciális eszközöket, mint például víz alatti felvételek készítésére alkalmas kamera, réskamera, amely a romok alá szorult emberek felkutatására alkalmas. A járművek között pedig a műszaki mentéshez csörlővel ellátott nehéz-teherautó mellett ott sorakozott egy kis műszaki mentő gépjármű, egy légpárnás hajó és egy motorcsónak.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Forrás és fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság