Hírek - Gelencsér Attila

A könyvtárnak választ kell adnia a kor kihívásaira

A könyvtárnak választ kell adnia a kor kihívásaira

A magyar könyvtári hálózatot meg kell védeni, ám ehhez a szakmának is választ kell adnia a kor kihívásaira - hangzott el kedden a megyei és városi könyvtár szakmai napján. A könyvtárért, az olvasóért díj mellett a több évtizedes munka jutalma sem maradt el, az elismeréseket Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Csató László, Kaposvár oktatási bizottságának tanácsnoka adta át.
A könyvtárnak és a könyvtárosnak az informatikai lehetőségektől, az internettől sem szabad elzárkóznia, sőt ki kell használni a világhaló adta lehetőséget. Ez is a marketing része ugyanis - hangsúlyozták a szakemberek, akik szerint a könyvtárnak mindig lesz létjogosultsága a társadalomban. Ehhez azonban alkalmazkodni kell a 21. század elvárásaihoz, méghozzá úgy, hogy a bibliotéka közben megtartja hagyományait és értékeit.

Szakmai találkozón a somogyi könyvtárosok

 

Tudáshoz jutni olvasás nélkül elég komplikált. Az információ megszerzése, az eligazodás a mai világban, lelki ügyek, morális, erkölcsi tartalmak megszerzése, sok minden elképzelhetetlen olvasás nélkül. Ha olvasás, akkor könyv gondolhatnánk, a 21. században azonban ez már nem ilyen egyértelmű. Hiszen a világhálón már egyetlen kattintással akár a szépirodalmi műveket is elérhetjük. A hatalmas technikai, informatikai fejlődés komoly kihívás elé állította a könyvtárakat. Amit itt perceket, órákat eltöltve átél az ember az nem ugyanaz, na ezt a különbséget kell közösen megragadjuk, meg hát vélhetően a könyvtár mozgalmát, ahogy itt önök számos somogyi településen és itt a megyei könyvtárba is, tartalmakkal programokkal megtölteni. Ez a marketing, ami igaz a turizmusban igaz a cégvilágban és mindenhol működő egészséges marketingre szükség van. A marketing pedig akkor működik jól, ha az olvasó minden egyes alkalommal egy élménnyel távozik a könyvtárból, hiszen ez a garancia arra, hogy újra és újra visszatér a könyvek világába. Az iPad-ok világában azt kell kihasználni, hogy ha valaki jól érezte magát a könyvtárban, akkor biztosan visszatér. A könyvtárak hangulata, ami az alapvető többletet hordozza, s ezt kell megragadnunk - hangsúlyozta Gelencsér Attila, közgyűlési elnök.

Gelencsér Attila és Csató László

 

A könyvtárért, az olvasóért díjat az 1972 óta a megyei könyvtárnál dolgozó Gergely Józsefné kapta idén. Az elismerést évről-évre a bibliotéka közössége ítéli oda az adott évben legjobban dolgozó kollégának. Negyvenévnyi könyvtárosi munkáját ismerték el Drahos Árpádnénak, Hivatal Nándornénak, Lenkey Tibornénak és Pálisné Szendrődi Zsuzsannának. Húsz éve könyvtáros, s ezért köszöntötték Bendéné Babodi Csillát, Béres Krisztinát, Bokros Andrásnét, Huszárné Szabó Máriát, Szegvári Józsefnét és Tölgyesiné Benkő Magdolnát. Tíz éves szolgálatért elismerést kapott Holczmann Zsoltné, Kéki Kálmán, Mecseki Jánosné, Soványné Domokos Erika, Török Ferencné és Vörös Gézáné.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online