Hírek - Gelencsér Attila

A leghosszabb nap

A leghosszabb nap

A rendszerváltás óta példátlan hosszúságú, több mint 24 órás ülést tartott az országgyűlés szerdán. Az ellenzék folyamatos időhúzása lehetetlenné tette az egy ülésnapra szánt napirendek befejezését. Az obstrukcióról Gelencsér Attila, kaposvári országgyűlési képviselő is elmondta véleményét.
Ez egy régi, bár ócska trükk. Az LMP, a Jobbik és az MSZP kart karba öltve próbálja megakadályozni, hogy a megújítás céljából beterjesztett törvényeket a ház el tudja fogadni. Nem is a benyújtott törvényről beszélnek, a céljuk egyszerűen az időhúzás, a törvényhozás, a törvények elfogadásának megakadályozása - mondta Gelencsér Attila az elmúlt napi obstrukcióról, mely tegnap negyed négykor, a rendvédelmi törvények vitájával kezdődött, amelyet 12 órásra húztak el. A tervezett esti órák helyett ezért ma délben tárgyalták az Esztergom megsegítésére szánt javaslatot is. A tervezet szerint az esztergomi intézmények működőképességét az állami kézbe vétellel őriznék meg. Az ellenzék soraiból többen centralizálást emlegettek, Gelencsér Attila szerint ez azonban nem az a típusú központosítás, amit a szocialisták végeztek: Az a pici különbség van, - mondjuk úgy, hogy bájos kis különbség - hogy ők a pénzelosztást, az európai források elosztását akarták magukhoz vonni. A mostani kormány pedig a feladatokat vonja magához, az intézmények működtetését, a terhet.

Az obstrukció egy döntési folyamat hátráltatása jogszerű, de felesleges tevékenységekkel. Leginkább parlamentekben fordult elő, amikor a döntési helyzetben nem levő kis pártok nagyon sok, nagyon hosszú hozzászólással hátráltatják - vagy teszik lehetetlenné - a nekik nem tetsző döntéseket.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online