Hírek - Gelencsér Attila

A magyar egészségügyi rendszer oszlopa a kaposvári kórház

A magyar egészségügyi rendszer oszlopa a kaposvári kórház

Befejeződött a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi betegellátó centrumának és diagnosztikai központjának kialakítását célzó fejlesztés első üteme. A csütörtöki ünnepélyes átadáson Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár országosan követendő példának nevezte a beruházást.
Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára átgondolt, koncentrált fejlesztésnek nevezte a beruházást, megemlítette, hogy Somogy megyében készült el az első ilyen jellegű korszerű kórház. Az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt megálmodták. Az egészségügy átszervezésével kapcsolatban kifejtette: mindig megnézik, milyen irányúak a betegutak. A stratégiai tervekből egyértelműen látszik, hogy Kaposvárra hozzák a sürgősségi eseteket. Ez egy életképes fejlesztés. Itt minden megvan, amin a kormány is dolgozik a hatékonyság irányában, tovább koncentrálják a telephelyeket, ami a gazdaság számára is nagyon hasznos dolog lesz. Ha minden egyes fejlesztést olyan koncentráltan és átgondoltan valósítottak volna meg, mint a kaposvári kórház esetében, akkor már az ország összes megyéjének ellátórendszere megújulhatott volna.
Az államtitkár ezután köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a beruházásban a tervezéstől a kivitelezésig. A kórházak állami kézbe vételével kapcsolatban megjegyezte: tudatában van annak, hogy egy közösségnek milyen fontos az az intézmény, ahol gyógyulnak a betegek. Ez a kórház továbbra is itt marad, az egészségügyért felelős intézménye lesz a megyének. A megye vezetésével együttműködve továbbra is azon dolgoznak, hogy minél jobb legyen a betegeknek. Somogyban nagyon komoly kezdeményezések vannak a népegészségügy és az intézmények átszervezése terén, a fejlesztésnek része a háziorvosi információs rendszer összekötése, fontos része a járóbeteg ellátás hangsúlyának növelése.

Szócska Miklós

 

Dr. Palicz Tamás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője követendő példaként említette a kaposvári programot, mert abban jelen voltak az ésszerűsítés stratégiai gondolatai, mint például az infrastruktúra-fejlesztés, funkcionális gondolkodás, telephely- és épület felszámolás. Az uniós pályázati kifizetések lassúságát kritizáló korábbi hangokra válaszul mondta, a kormányváltás előtt heti ötmilliárdot fizettek ki, idén nyárig 15 milliárdot, jelenleg heti 20 milliárdnál tartanak, s ez rövidesen harmincra emelkedik. A projekt és az infrastrukturális fejlesztés egyik fő pénzügyi támogatójaként úgy látják, hogy az európai uniós források megfelelő helyre kerülnek.

Impozáns épületben, korszerű eszközökkel gyógyítanak

 

Ha elég kitartóan várod a jövőt, akkor az kérlelhetetlenül el is érkezik. Ha pedig még teszel is érte valamit, akkor az úgy fog eljönni, ahogy megálmodtad. Mi valami ilyesmiről álmodtunk. Most az a kérdés, tetszik-e? Jó lesz-e a somogyi embereknek? Előrébb léptünk-e? Ezek a valódi kérdések - kezdte köszöntőjét Gelencsér Attila, majd a jó hírek mellett megemlítette a beruházás előkészítésének nehézségeit, mélypontjait is, amikor már-már úgy tűnt többször is, hogy nem lesz az egészből semmi. Az előkészítés folyamatának bonyolultságát említette, mely sokszor nehezebbnek hat mint maga az építkezés. A somogyiak végre felemelhetik a fejüket, annyi de annyi időn keresztül voltunk hátrányban. Ez most az a beruházás amire büszkék lehetünk. Elsők vagyunk az országban, ami mintaértékű. S, ha ezt most nem mondjuk el, talán túllépünk egy ilyen sikeren - mondta a közgyűlés elnöke, majd iskolai példán keresztül beszélt az egészségügyről, a gyógyító munkáról. Az összefogás ünnepének nevezte a mai napot, mely a kormány, a döntéshozók, a somogyiak, a betegek - akik csak azt látták, hogy folyik az építkezés - összefogása.
Azt mondják, az építkezés üzenet, a helyben maradás üzenete. Az, hogy Somogy megyében felépül egy kórház, akkor a kormány, az ország azt üzeni az itt élőknek, hogy érdemes itt lakni, és érdemes itt maradni - mondta Gelencsér Attila, majd kifejtette: reményei szerint emberek százai és ezrei maradnak megyénkben, maradnak a somogyi közösség részei, s nem választanak máshol megélhetést. Januárban az alapkőletételen azt mondtam, ha diófát ültet az ember, azt nem a jelennek teszi. Elültettük a diófát januárban, nyáron a bokrétaünnepen a palántát nézegettük, s ez a diófa most termőre fordult - zárta köszöntőjét a közgyűlés elnöke, majd köszönetet mondott a 4,5 milliárdos beruházásban részt vevőknek.

Balás Béla

 

Gerencsér László, a kivitelező Hérosz-Záév konzorcium vezetője az építőipar nehézségei mellett megemlítette azt is, hogy ilyen körülmények között - úgy kellett a kivitelezést megvalósítani, hogy közben gyógyító munka folyt a kórházban - még nem dolgoztak. Az idő rövidsége is

Ünnepélyesen is átadták a kórházat

 

Repa Imre professzor, a kórház főigazgatója rövid történeti összeállítást adott a jelen lévőknek a kórház elmúlt 165 évéről a kezdetektől napjainkig. Az év elején elindított komplex fejlesztési program célja a térség 400 ezer lakosának - illetve nyáron a balatoni turistákkal egy-másfél millió embernek - a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátása a nap 24 órájában egész éven át, az eddigieknél még gyorsabb diagnosztikai lehetőséggel. A főigazgató személyes élményeként megemlítette első bostoni kutatói emlékeit 1983-ból, aminek tapasztalatait 2003. szeptember 18-án kezdte megálmodni Kaposváron. Ehhez partnerekre talált a jelenlegi és előző megyei vezetésben, s bár a 2007-es lépés 300 aktív ággyal csökkentette a lehetőséget, ők maguk soha nem restrikcióban, hanem a folyamatos készenlétben álló sürgősségi centrumra építve fejlesztésben gondolkodtak. A mostani beruházás nehézségeit ő is kiemelte, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a fejlesztést. Kollégáinak azért, mert elviselték az építkezésekkel járó kellemetlenségeket, és azért is, mert közben folyamatosan végezték munkájukat. A kivitelező felé megjegyezte: ilyen jól szervezett, ilyen gyors építkezést még sohasem látott.

Az első ütem elkészült, decemberre kész a második

 

A főigazgató beszéde után Balás Béla megyéspüspök megáldotta az új épületet, majd a kormány, a megye és a Kaposi Mór Oktató Kórház kitüntetéseit adták át. Ezt követően került sor az ünnepi pillanatra, amikor Szócska Miklós, Palicz Tamás és Gelencsér Attila átvágta a nemzeti színű szalagot, majd megtekintették a megújult kórházat. A Pólus program keretében megvalósuló beruházások sorában az országban elsőként a mintegy 4,5 milliárd forintból megépült, csaknem 4900 négyzetméter területű diagnosztikai központ, a kórházban ez év elején elindult 12 milliárd forint értékű, uniós támogatású komplex fejlesztés első ütemeként készült el. Itt kapott helyet az intézeti gyógyszertár, a vérellátó, a központi laboratórium, az izotóplaboratórium, valamint a 20 ágyas nephrológiai fekvőbeteg-egység. A projekt lezárultával a jelenleg különböző telephelyeken működő betegellátó-helyek egy helyre, a kórház tömbösített szerkezetben kiépülő területére kerülnek. A projekt keretében az eddigi sürgősségi betegellátó osztály 800 négyzetméternyi területét felújították, 46 négyzetméterrel kibővítették, a műtéti tömb tetején helikopter-leszállópályát építettek, új eszközöket, berendezéseket vásároltak, továbbá kialakítottak egy integrált diszpécserközpontot is. A kaposvári Pólus programban tervezett beruházások második ütemét decemberben adják át.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online