Hírek - Gelencsér Attila

A maszatolások ideje lejárt

A maszatolások ideje lejárt

Szövetség - ez a legjobb szó, amit el lehet mondani erről az önkormányzati törvényről, szövetség az önkormányzatok és a kormány között. Ez a törvény pedig a biztonság törvénye - mondta Gelencsér Attila a készülő önkormányzati törvény vitájában. A kaposvári országgyűlési képviselő felszólalásának teljes szövege.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jobban nem is lehetett volna forgatókönyvet írni. Köszönöm szépen az üdvözlő szavakat a képviselő asszonynak. Ahogy szokták mondani, ha önök dicsérnek valakit, akkor abból biztos baja következik. Remélem, hogy nem törte szét az előbbi felszólalásával szépen ívelő politikai karrieremet. Mindenesetre nehéz nem hatása alá kerülni az itt elhangzottaknak, és talán múlt héten vagy azt megelőző héten sem sikerült nekem, és akkor is valami olyat mondtam, hogy van annak és változatlanul van annak egy diszkrét bája, amikor LMP-sek, jobbikosok a nép nevében itt megszólalnak.
Két hete keressük az egyetlen élő LMP-st Somogyországban, és képzeljék el, van egy jó hírem, tisztelt Ház, megtaláltuk. Találtunk egy LMP-st, csak szegény nem tudja, hogy hol van, mert az LMP honlapján a Somogy Megyei Önkormányzat külsős bizottsági tagjaként mutatkozik be, Kutas Viktornak mondja magát, de én nem ismerem őt. Tehát valahol eltévedt.
A jobbikos képviselőnk a Somogy Megyei Önkormányzatban egyébként Vona Gábor magyar hangjaként szokott megszólalni. Vona Gábor panelrengetegét mondja fel újra és újra, de amikor a megyei önkormányzat kötelező feladatáról, arról az intézményhálózatról kéne beszélni, amit itt most védeni látszik az önök részéről, akkor fogalma nincs, hogy mit mondjon, nem ért hozzá. A szocialistákról majd később bővebben. Azt szeretném mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a törvény, amit önkormányzati törvény címen itt most tárgyalunk, ez a biztonság törvénye. Bármilyen furcsa és bármennyire szeretnék önök az ellenkezőjét bebizonyítani, ez bizony a biztonság törvénye. A somogyiakat gyakran megkérdezem. A múltkor is eldicsekedtem vele, most sem halasztom el. Ezerkétszázszor találkoztam velük az elmúlt négy esztendőben, és hadd hozzak ide egy gondolatot, ami egy kicsit visszanyúlik a múltba, és nagyon csúnyán hangzik; valami ilyesmi: a kommunisták mindig elvettek tőlünk, a kommunisták mindig turkáltak a zsebünkben, mindig ellenségnek tekintették a vidéket, ellenségnek tekintették a falvakat. Majd becsapták őket.
Most valami hasonlóról számolnak be, mert azt mondják, hogy 2002-ben is egyébként azt mondták, hogy több pénzt fognak adni nekik, aztán jött ismét a kiábrándulás, jött ismét, hogy becsapták őket. Mit tettek? Újra turkáltak a zsebükben, jó mélyen, újra elvettek az orvosoktól, a szakdolgozóktól, a tanároktól, a szociális munkásoktól.

És mit csinálnak most, 2011-ben? Amit azelőtt is, meg amit 8-9 éve is: újra becsapják az embereket. Kéjes álomként elevenedik meg a szemük előtt a lerombolt falu, kéjes álom számukra az, hogy kiüresedett a megye, és ezen álmukat sulykolják nagyon-nagyon sokszor: hátha elhisszük. Akármennyire sulykolják, az a rossz hírem van, hogy kitartunk, és nem fogjuk elhinni az önök álmát, pláne nem megvalósítani.
Mit is védenek a szocialisták? Ez a kérdés merül fel. Meg hát mondhatnám azt is nyugodtan, hogy a többi ellenzéki erő. Mert hogy nagyon védenek valamit, görcsölnek, maradjon minden úgy, ha jól értem a szavaikat. Védik az évi 5-6 százalékos forráskivonást? Azt védik? Védik azt, hogy egy egészen pici, 200 lelkes falu nemzetközi méretű sportcsarnokot építhetett abban a rendszerben, amit önök védenek? Ez tényleg jó volt így?
Védik azt a megyei önkormányzati organizációt, amit ha valaki, akkor én ismerek, és jelentem, teljes eszköztelenséggel voltunk kénytelenek végignézni az elmúlt öt esztendőt, mert nyugodtan a kormányváltás utáni egy évet is idesorolom, mert még a változás nem érkezett el. Védik a szankció nélküli mulasztásokat. Védik azt, hogy fék nélküli jutalmakat lehetett Pécs városában például kifizetni. Mindenki ismeri a történetet.
De néhány tízmilliós költségvetésű apró falvakban 5 milliós szabadságmegváltás a polgármesternek. Ezt is védik. Zavaros feladat- és hatásköri rendszer van. Nem igaz, hogy nem látják! Nem igaz, hogy ezt önök védik valóban őszintén, és elhiszik, hogy ennek így kéne maradnia?! De arra, hogy az elszámolási viták, amelyeket megéltem a magam részéről, és nem kívánok hosszasan idecitálni, ami önkormányzat és önkormányzat, állam és önkormányzat között konzerválódott az elmúlt 20 esztendőben, csak egy mai példát hadd mondjak! A hírnök, aki nekem hozta ezt a hírt, külön köszöni, hogy a tisztelt Ház elé hozom a példát. Nem somogyi, egy tolnai példa. Tamási városa 8500 lakossal, aki néhány évvel ezelőtt szétvált Pári nevű kis településrésszel - 642 fős településrésszel szétváltak, mikor is Pári beperelte Tamásit, és vagyont, illetve pénzt követelt tőle.
Tisztelt Ház! Talán a nyilvánosság most fogja megtudni tőlem a bíróság mai friss ítéletét. Kapaszkodjanak meg! A mobilizálható és a nem mobilizálható, a földes úttól az iskoláig minden katasztert belevettek az elszámolásba, és Tamási kisvárosnak 622 millió forintot kellene fizetnie a bíróság döntésének értelmében Pári településrészének. Na, ezt a rendszert, ezt az organizációt védik önök rettenetes nagy átéléssel és vehemenciával.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szövetség, ez a legjobb szó. Szövetséget ajánl a kormány végre, nagyon hosszú idő után a települési önkormányzatoknak, a megyei önkormányzatoknak. Mindazt a problémát, amit példákon keresztül szerettem volna idecitálni a tisztelt Ház elé, próbálja szinte egyszerre kezelni. Nem biztos, hogy hibátlan lesz. Meg fogjuk mondani, hogy hol rontottuk el, ha apróbb korrekciókra szükség lesz. Mint ahogy más törvények kapcsán is újra idejöttünk a Ház elé, és módosítottuk azt - de egyet lássanak már be! A maszatolások ideje lejárt. Tavaly azt mondták a választók is: elég volt, csináljatok valami újat! Amikor meg valami újat próbálunk csinálni, akkor jönnek a szirénhangok.
Szövetség - ez a legjobb szó, amit el lehet mondani erről az önkormányzati törvényről, szövetség az önkormányzatok és a kormány között. Ez a törvény pedig a biztonság törvénye.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online