Hírek - Gelencsér Attila

A Somogy megyei települések feladatfinanszírozásáról és adósságkiváltásáról beszélt Gelencsér Attila

A Somogy megyei települések feladatfinanszírozásáról és adósságkiváltásáról beszélt Gelencsér Attila

Somogyban 236 kistelepülés van, ahol a lélekszám nem éri el az ötezret. Közülük minden másodiknak van valamennyi adóssága. A somogyi települések összesen negyvenmilliárd forintnyi hitelt vettek fel az elmúlt években.

Gelencsér AttilaA megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila szerint ezzel az az egyik legnagyobb gond, hogy a hitelekből nemcsak fejlesztésekre költöttek, hanem az önkormányzat működését is ebből fedezték - írja a kapos.hu. Az állam most ún. "mentőövet" dob az önkormányzatoknak, a pontosítások napról napra látnak napvilágot.

A mentőakció országszerte 1956 önkormányzatot érint, köztük a kaposvárit is.Kaposvár 21 milliárdos adósságállományának legalább a felét átvállalja az állam. Erről állapodott meg még tavaly  decemberben Kaposváron Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szita Károly polgármester és Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke az adósságkonszolidációs egyeztetések első fordulóján.


Feladatfinanszírozás


"Ha egy település egy hétre való forrást kapott az egész éves közvilágításához, akkor ne érezze úgy, hogy a további heteket sötétben kell töltenie, mert az állam nem kíván többet költeni erre a feladatra. Éppen ellenkezőleg: feltétlenül jelezze ezeket a hiányosságokat a szakminisztérium felé. Az önkormányzatok feladatfinanszírozásának első évi tervezése ugyanis, ez már most világosan látszik, nem pontos, de nem is lehetett az" - mondta Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő a sonline.hu-nak.


Gelencsér Attila, megyei közgyűlés elnöke a 246 somogyi településen történő adatgyűjtésről elmondta: szeretnék számba venni a tehertételt, amit az elmúlt években vettek le az önkormányzatok válláról.

MCOnet