Hírek - Gelencsér Attila

A somogyiakat fogja szolgálni a területfejlesztés

A somogyiakat fogja szolgálni a területfejlesztés

A területfejlesztés mindig is népszerű módja volt a vidék megsegítésének, ezt viszont nem mindig gondolták így a parlamentben. Jövőre újra a megyei önkormányzatok dolga lesz a területfejlesztés, ami a somogyi emberek érdekeit fogja szolgálni - hangsúlyozta Gelencsér Attila a Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács csütörtöki ülésén.
A résztvevők elfogadták a 2011-es év költségvetését, a 2012. évi munkatervét, befejezett beruházásokról döntöttek, illetve a következő évtől várható változásokról is szót ejtettek: 2006-ban a szocialista kormány a kényszeres és erőltetett regionalizációval gyakorlatilag lenullázta a megyei területfejlesztést magát, így a megyei területfejlesztési tanács, ami ma ülésezett kiüresedett formában, források eszköze nélkül élte az életét. A megyék újra a régi fényükben tudnak tündökölni, egy tisztaprofilú területfejlesztő megye fog felállni január elsejétől, amely sokkal nagyobb biztonsággal tud az itt élőkőn segíteni, nemcsak intézményfenntartás lesz a kompetenciája, hanem a megye minden településén és minden téren tud a területfejlesztés és rendezés eszköztárával jelentős források elosztásával segíteni - mondta Gelencsér Attila, a tanács elnöke. - A tanács nem szűnik meg, hiszen a korábbi pályázatokról meglevő fenntartási kötelezettségének a jövőben is eleget kell tennie. Forráselosztó szerepe szűnik meg, kompetenciájában változik, ugyanúgy mint az ügynökség, illetve a regionális területfejlesztési tanács. Bonyolítja a helyzetet, hogy a regionális fejlesztési tanács és az ügynökség forrásai nem nemzeti költségvetésből származnak, hanem európai unióból. Ráadásul a szerződésük 2015-ig szól.

A megyei közgyűlések dolga és felelőssége abban lesz - tette hozzá Gelencsér Attila -, hogy használják az ügynökségek tudását, és az európai uniós pénzeket építsék be a tervező munkába. Egy hat éves területfejlesztési terv elkészítése a feladatunk, mely a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozik. Gyakorlatilag előrehozzuk a döntést, hogy ne ötletelés, politikai lobbi érdekek determinálják őket. Ne fordulhasson elő, hogy egy intézményre több milliárd forintot költünk, majd két, három év múlva bezárjuk, megszüntetjük. Logikus, ésszerű, előre tervezett, és olcsóbb területfejlesztésben gondolkodunk. Koncentrálnunk kell itt Somogyban a turizmusra, bízom benne, hogy az alternatív energiára jelentős figyelmet tudunk fordítani, minden adottságunk megvan hozzá, és a vidékfejlesztés, és az agrárium is nagyon fontosak volnának és bízom a már elindult Széchényi Terv, és az azon belüli kis és közepes vállalkozások megsegítésében. A következő két év még a jelenlegi költségvetési ciklus lezárásáról szól, a megmaradt források elosztásáról szól. A feladat korántsem egyszerű, hiszen egyszerre kell segíteni például a vállalkozói réteget, és figyelmet fordítani a megyének kiemelten fontos turizmusra.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online