Hírek - Gelencsér Attila

Aláírták a megállapodást

Aláírták a megállapodást

Somogy megye vezetői, Juhász Tibor Somogy megyei kormánymegbízott és Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke december 15-én aláírták a megyei intézmények átadásáról szóló megállapodást.
2011. november 26-án lépett hatályba a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvény. Ennek értelmében 2012. január 1-jétől az állam veszi át a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézményeket, azok adósság állományával együtt.

Erősödnek a megyék

 

A törvény végrehajtására készült kormányrendelet melléklete az a megállapodás-tervezet, amelyet a törvény értelmében a megyei kormánymegbízott, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a magyar állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vezetői írnak alá. Az átadás-átvételi megállapodások rögzítik azokat az intézményeket és vagyonelemeket, amelyek állami tulajdonba kerülnek. Ezzel a megyei önkormányzatok és intézményeik komoly lehetőséget kaptak, hogy húsz év nehézségekkel és kudarcokkal teli időszaka után megszabaduljanak az adósságcsapdától, a mindennapi működési gondoktól és e helyett megmaradó feladataik színvonalának emelésére, és az eddiginél erősebb jogosítványokkal a térségi és a megyei területfejlesztési, fejlesztéspolitikai feladatok ellátására koncentráljanak, amely teljes mértékben a megyei önkormányzatok feladata lesz a jövőben.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotó: Vigh István Ádám