Hírek - Gelencsér Attila

Az önkormányzati törvényt várja Somogy

Az önkormányzati törvényt várja Somogy

Harmincegy napirendi pont elfogadásával vonult nyári pihenőre Somogy megye közgyűlése. A pénteki ülésen többek között elfogadták a megyei rendőrfőkapitány beszámolóját, gazdasági, oktatási és személyügyi kérdésekben is döntöttek.Mergancz Sándor dandártábornok az előző évi somogyi statisztikákat említve elmondta: Az új szabályok szerint - például, ha egy egyszerű autófeltörés esetén okmányokat és netán bankkártyát is eltulajdonítanak, akkor az nem egy hanem több bűncselekménynek minősül - számítva nőtt a bűncselekmények száma, ugyanakkor a felderítési mutatók is javultak. 11 százalékkal nőtt a lopások, 14-el a rablások száma, de az emberöléseké 31, az ittas vezetésé pedig 10 százalékkal csökkent. A munka minőségében javulás tapasztalható, elfogadható szintű a közbiztonság Somogyban - összegzett a főkapitány. Mergancz tábornok kitért arra is, hogy mintegy 1400 somogyit kérdeztek meg a rendőrség munkájával kapcsolatban, s a visszajelzések nagyrészt pozitívak. A bűncselekmények megelőzésével és felderítésével kevésbé elégedetlenek megyénk lakói, ám a közbiztonságot többségük jónak tartja. Véleményük szerint nem korruptak a somogyi rendőrök, a többség jobb véleménnyel, bizalommal van feléjük. A nyári idegenforgalmi szezon rendőri biztosításával kapcsolatban a balatoni állomány megerősítését, a bűnmegelőzési centrumok felállítását említette a főkapitány. Többen is hozzászóltak a napirendhez, kivétel nélkül köszönetet mondtak a rendőrök munkájáért, így Witzmann Mihály alelnök a közbiztonsági bizottság elnöke is köszönetet mondott Mergancz Sándornak, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült rendet tartani Somogyban. Gelencsér Attila még hozzátette: akkor lesz közbiztonság, ha az emberek úgy érzik.

Mergancz Sándor beszámol a közgyűlésnek

 

A közgyűlés engedélyt adott a Kaposi Mór Oktató Kórház tulajdonában lévő nonprofit egészségügyi kft. alapításához. Az intézmény így a le nem kötött kapacitásai terhére, a kórház tárgyi és személyi feltételeit és hátterét igénybe véve olyan szolgáltatásokat nyújt fekvőbeteg, járóbeteg, valamint diagnosztikai területen, amelyeket a beteg nem az Egészségbiztosítási Alap terhére kíván igénybe venni, és amelyek díjának megfizetését önkéntes alapon vállalja.
A már év elején megszavazott kötvénykibocsátás eddig a bankok kivárása miatt nem valósult meg, így döntés született az eredetileg tervezett összegen belüli hitelfelvételről. Módosították a Somogy Televízió Nonprofit Kft. alapító okiratát, és ideiglenes tőkepótlásról is határoztak. Az önként vállalt feladatok jelentős részét megváltoztatták, mivel a kötelező feladatok ellátásának biztonsága érdekében meg kívánják védeni intézményeik biztonságos működését. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrég valamennyi megyei önkormányzat működését megvizsgálta, és a somogyiról megállapította, hogy a 2007 és 2010 között végrehajtott racionalizálási program mintegy 1671 millió forintos megtakarítást eredményezett. Az ÁSZ jelenleg analizálja a megyék helyzetét, hogy miért kerültek ilyen nehéz helyzetbe.

Gelencsér Attila reagál a beszámolóra

 

A Somogy Megyei Önkormányzat (2011-2014) gazdasági programjára vonatkozóan Gelencsér Attila kifejtette, hogy nem akartak túl kishitű és nem akartak túl optimista programot sem megalkotni, hiszen az ősszel várható az új önkormányzati törvény megszületése, mely teljes mértékben átírhatja a terveket. Változhatnak a feladatok, a finanszírozási rendszer, éppen ezért a közgyűlés elnöke javasolta, hogy a törvény elfogadása után térjenek vissza a tervek újragondolására.
A közgyűlés döntött a Perczel Mór Gimnázium új igazgatójának személyéről is, a három pályázó közül a testület Vaskóné Csák Erika mellett voksolt nagyobb arányban. A továbbiakban elfogadták az idősügyi tanács beszámolóját, és határozott a közgyűlés iskolai osztályok, illetve kollégiumi csoportok létszámának felülvizsgálatáról, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat Ifjúsági Stratégiájáról, és ingatlan értékesítésről is.

Csorba Ottó és Ágoston Gábor

 

Az interpellációk során elhangzott: Ormai István végleg elhagyta a Somogyért Egyesületet, ezentúl nem vállal feladatot és ki is lépett a Gyurcsány egykori minisztere vezette társulásból. Nagyatád polgármestere a közgyűlésnek elmondta, hogy ezentúl kötöttségek nélkül kívánja képviselni álláspontját, ám a jövőben is támogatja azokat a javaslatokat, melyeket elfogadhatónak tart: - Az én gyakorlati munkám, polgármesteri tevékenységem és az ott meghozott döntéseim néha nem álltak szinkronban azzal, amit itt esetleg kellett volna képviselnem, holott ugyanolyan jellegű feladatokat látunk el. Tehát én mostantól egy ilyen racionális megoldásokat szem előtt tartó magatartást és politikát fogok folytatni. Azzal, hogy tehát van saját véleményem - mondta Nagyatád polgármestere.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotó: Vigh István Ádám