Hírek - Gelencsér Attila

Borkóstoló a Buncek sátorban

Borkóstoló a Buncek sátorban

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton a község tájjellegű borának nevével fémjelzett Buncek fesztivált Taranyban, melyen Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az érdeklődőket.


A büszke, kitartó és vendégszerető somogyi polgárok nevében köszöntötte a fesztiválon megjelenteket a közgyűlés elnöke: Csodálatos itt lenni. Általában az ember olyan gyarló, hogy azt értékeli igazán, amit elveszített. Amikor elveszíti az egészségét, akkor válik igazán fontossá az, ha elveszíti a családját, akkor értékeli azt igazán, amikor elveszíti a munkahelyét, akkor válik egyre fontosabbá az is. Így vagyunk ezzel a közösségeinkkel is. Amikor elveszítjük a közösségünket, akkor jövünk rá, hogy milyen fontos volt az számunkra. Most itt csodálatos közösségek vannak együtt, amit szeretném, ha közösen a helyére tennénk és felemelnénk oda, a fontos dolgok közé. Nekünk van, Taranynak van egy csodálatos közössége, mely keresett egy apropót, hogy együtt lehessenek. Ez az apropó a buncek bor és a káposzta. A taranyi embereken túl nem is kell messzire nézni, a térségből hány és hány csapat érkezett ma ide. Nekünk azonban van egy tizenötmilliós nemzeti szolidaritás-közösségünk is, így külön öröm és hátborzongató érzés számomra mindig, amikor határontúli magyarokat köszönthetek. Jelen esetben horvát és szlovák testvéreinket. Megható történetet hallottam szlovák polgármester asszonytól, aki elmondta: néhány héttel ezelőtt a Mátyás templomból elszállították az ő falujukba és az ő vidékükre a magyar korona másolatát, és százak és ezrek ünnepelték a magyarság szimbólumát. Talán határon belül is érdekes lehet, korona nélkül is, ha nem is nap mint nap, de legalább az ünnepeinken amikor együtt vagyunk, tiszteljük, becsüljük és örüljünk a magyarságunknak - mondta köszöntőjében Gelencsér Attila.

A település polgármestere is csatlakozott a közgyűlés elnökének közösségeket érintő gondolataihoz. Töreki István büszke a falura, kiemelt figyelmet fordítanak valamennyien a hagyományok ápolására, ezért is szervezik meg évről-évre a káposztás ételek főzőversenyével kombinált Buncek fesztivált, melyen idén sem hiányzott a jó ebédhez szóló nótacsokor és a hagyományőrző amatőr együttesek műsora sem. A kulturális programok mellett kézműves vásár, borkóstolás, koncert, tombola, este pedig utcabál várta a nagyszámú érdeklődőt.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online