Hírek - Gelencsér Attila

Büszke híres szülöttére Marcali

Büszke híres szülöttére Marcali

Az Örökségünk Somogyország Kincse címmel járó bronzplakettet, réztáblát és arannyal futatott képet adott át csütörtökön Marcaliban Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Az ünnepségre Bernáth Aurél állandó kiállításának megnyitóján került sor.
Bernáth Aurél Marcaliban született, kétszeres Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas festőművész munkáiból csütörtökön állandó kiállítás nyílt szülővárosában, az egykori otthonától nem messze álló, róla elnevezett, korábban kortárs művészeknek is időszakosan helyet adó galériában. Az állandó kiállítás 31 képe a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból, a Nemzeti Galériából, a budapesti Történeti Múzeumból és a marcali önkormányzattól került a kiállítóterembe.
Bernáth Aurél művészi pályáját méltatva Horváth János Milán művészettörténész kiemelte, milyen nagy hatással volt a szülők válását követően édesanyjával Kaposvárra költözött fiatalemberre a Franciaországból hazatért kaposvári festőművész, Rippl-Rónai József művészete, melynek hatására előbb Nagybányán majd Budapesten folytatta tanulmányait. Később Bécsben és Berlinben is élt, mielőtt 1926-ban hazatelepedett Magyarországra, ahol nemcsak festőművészként, de a Képzőművészeti Főiskola tanáraként is hozzájárult a XX. századi magyar képzőművészet megújításához.

Régi adósságát törleszti a város, amikor egyik legnagyobb, leghíresebb szülöttének méltó emléket állít ezen a napon, egyúttal szolgálva azt a célt is, hogy mindenki, aki nálunk jár, mindenki, aki itt akar letelepedni, az kellemes, meghitt perceket töltsön el itt, és jó érzéssel gondoljon Marcalira - mondta köszöntőjében Sütő László, a város polgármestere.
Gelencsér Attila az állandó kiállítás megnyitására a festőművész életművének elismeréseként a Somogy Megyei közgyűlés által alapított Örökségünk Somogyország Kincse elismerő oklevéllel, bronzplakettel és egy arannyal díszített Bernáth Aurél-képpel érkezett. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: Nem volt kérdéses a döntés. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, ami attól is értékes, hogy amikor gazdasági értelemben a legnehezebb időszakot éljük meg, Magyarország kormánya, Marcali képviselőtestülete áldoz a kultúrára, mely felemeli az embert, gazdagítja a lelket, színesíti a személyiséget. Tudják ezt az itt élők, s tudják a város vezetői is, aminek bizonysága a nyáron átadott Kulturális Korzó, és most, a Bernáth Aurél állandó kiállítás megnyitása.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online