Hírek - Gelencsér Attila

Csak a somogyi betegek érdeke fontos

Csak a somogyi betegek érdeke fontos

Az állam átveszi 2012 január elsejétől az önkormányzatoktól a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményeket - döntötték el a kormánypárti frakciók hajdúszoboszlói ülésükön. Somogy megye négy kórházát és hét járóbeteg-szakellátóját érinti a változás. Gelencsér Attila egyetért a döntéssel.

A Kaposi Mór Oktató Kórház működését teljes mértékben az államnak kell szerveznie. Nem az egyes önkormányzatok ellen beszélek, hiszen azok, beleértve magunkat is, a legnehezebb helyzetben is mindent megtettek az intézményeik működőképességének megtartásáért és a szolgáltatások fejlesztéséért. Az viszont tarthatatlan, hogy a társadalmi alrendszerek szükséges változásai rendre elakadnak, aminek olykor önkormányzati vezetőkként magunk is részesei vagyunk. Az is látni kell, hogy a nagy közszolgáltatásokat évtizedekre előre kell tervezni, már pedig nem lesz mindig jellemző, hogy a települések nagy része azonos párt vezetése alatt áll. Valószínűbb, hogy sokféle érdek és szempont sokfelé feszíti, ami az ügy, az ágazat - akár oktatás, akár egészségügy - megújításának nem tesz jót - - közölte Gelencsér Attila, aki maga is támogatja a kórház átadását az államnak.

Egységesen kezelheti a kaposvári, a pécsi, a szombathelyi vagy a többi kórházat, rendezheti a betegutakat, ésszerű, logikus működtetést tud végrehajtani, központosítani tudja a beszerzéseket, hogy ne 160 helyen szerezzenek be a kórházak gyógyászati segédeszközöket, gyógyszereket, vagy akár takarítószereket, akkor ez olcsóbb, jobb, és az embereket jobban szolgáló lesz. Ilyen kérdésben nem a megyei önkormányzat, hanem az emberek érdekeit kell szem előtt tartani. Ám egy dolog biztos, a Kaposi Mór Oktatókórház felújítása a változásoktól függetlenül folytatódni fog. A beruházást nem befolyásolhatja a semmilyen tekintetben az átadás-átvétel. Zajlik ma is, a második ütemet el fogjuk indítani mi, és vélhetően majd az állam fejezi be - tette hozzá az elnök.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online