Hírek - Gelencsér Attila

Csatornát épít az összefogás

Csatornát épít az összefogás

Több mint nyolcszázmillió forintos környezetvédelmi fejlesztés kezdődött három Kaposvár környéki településen. A "Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése" című projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, s eredményeként a három település csaknem kétezer lakójának életminősége javul.
A Kaposszerdahely, Sántos, Szentbalázs összefogásával megtervezett szennyvízberuházás csaknem 820 millió forintba kerül, amelyhez az Európai Unió 685 millió forintot biztosít támogatásként, ám emellett jelentős anyagi hozzájárulást kíván a helyi ingatlantulajdonosoktól - ismertette a beruházás részleteit dr. Sárhegyi Judit a szennyvízcsatorna építő önkormányzati társulás elnöke a mai sántosi projektnyitó rendezvényen. Beszámolt arról, hogy a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos fejlesztés érdekében már hosszú évek óta dolgoznak. - A megyeszékhelyhez közeli települések lakóinak régi vágya teljesül ezzel, hiszen komfortosabbak, értékesebbek és környezetkímélők lesznek az ingatlanaink, egészségesebb környezetet biztosítunk gyermekeinknek - mondta.

Jelzés értékű, hogy a helyiek életében nagy jelentőségű beruházás indítását épp a Föld Napjának ünnepéhez kötötték, hiszen az Európai Unió által támogatott program a felszíni és felszín alatti vízkészlet megóvását is célozza.

Szentbalázson és Sántoson az előző napokban már felvonultak a munkagépek, megkezdődött a beruházás. Kaposszerdahely esetében ugyan még nem zárult le a kivitelező kiválasztásának eljárása, ám ott is remélik az építés mielőbbi megkezdését. A munkálatok a jövő év tavaszáig tartanak, azt követően pedig sor kerülhet az otthonok rácsatlakozására. Az újonnan épített csatornarendszer a kaposvári szennyvíztisztító telephez csatlakozik majd, így nem kell saját szennyvíztisztító telepet építeni. A domborzati viszonyok lehetővé teszik, hogy a területről teljes egészében gravitációs technológiával gyűjtsék össze a szennyvizet, ami jelentős üzemeltetési költségmegtakarítást jelent.
A nyitórendezvényen részt vett Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki kiemelte a 3 település önkormányzatának összefogását és a lakosság anyagi áldozatvállalását a környezetvédelmi programhoz: Prioritásként kezeli az Unió a környezet védelmét, s azt a célt tűzte ki, hogy a tagállamokban 100 százalék legyen a csatornázottság. Csatlakozásunkkor a dél-dunántúli régióban ez még csak ötven százalékos volt, s várhatóan 2015-re érjük el a 80 százalékot. Somogy aprófalvas szerkezete nem könnyíti meg az ilyen jellegű beruházásokat, ugyanis magasak lesznek a fajlagos költségek. Ez vonatkozik a lakosság által vállalt önerőre is, mely több százezer forintos kiadást ezen a három településen kevés kis pénzükből is kigazdálkodtak az emberek. Köszönet és gratuláció jár nekik érte. Ez a fejlesztés nemcsak jelentős üzemeltetési költség megtakarítást eredményez, de egyúttal lehetőséget is jelent a jövőre nézve. Ha egy befektető területet keres magának, elsőként az infrastruktúra színvonalát nézi meg. Ez a három település ezzel a beruházással 100 százalékos lesz e tekintetben, így kaposvári közelségük akár új befektetőket, új munkahelyeket, biztos megélhetést is hozhat az itt élő családoknak mondta projektnyitó beszédében Gelencsér Attila.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online