Hírek - Gelencsér Attila

Csillagtestvérekre emlékeztek

Csillagtestvérekre emlékeztek

Több százan - köztük Gelencsér Attila - emlékeztek vasárnap este elhunyt gyermekekre a kaposvári Kossuth téren. A somogyi megyeszékhelyen negyedik alkalommal megrendezett Csillagtestvérek éjszakáján Csapó Virág celebrálása mellett üzenhettek szeretteiknek a résztvevők.
A harmadik adventi vasárnapot nevezik az "Öröm vasárnapjának" s meggyújtva a harmadik, rózsaszínű gyertyát az adventi koszorún, a születendő Gyermek édesanyjára, Máriára gondolunk. Ezen a napon elhunyt gyermekükre emlékező édesanyák kezdeményezésére, első alkalommal került sor Kaposváron a "Csillagtestvérek éjszakája" elnevezésű rendezvény megtartására. Egyes források szerint 1969-ben Angliában egy házaspárnak rövid időn belül meghalt két gyermeke, ők kezdték el ezt a hagyományt. Más helyeken Németországra vezetik vissza a kezdeményezést, melynek lényege, hogy ezen a napon a Föld minden pontján, este 7 órakor gyertyát gyújtanak a meghalt gyermekek emlékére s így egy nap alatt a szeretet, a megemlékezés fénye körberagyogja bolygónkat. Magyarországon elsőként 2006 decemberében a Pécs városában működő Szemem Fénye Alapítvány vett részt hagyományt teremtve, s remélve, hogy egyre több város csatlakozik majd és megrendezi ezt az eseményt. 2007-ben Eger városa is csatlakozott, 2008-ban pedig Kaposvár.

Az égbe szálltak a léggömbök

 

Advent idején, a Megváltó eljövetelének ünnepére készülve sok-sok alkalom van Kaposváron, amelyek segítik az elmélyülést, közösséget formáló és építő lehetőségeket adnak. Ezek közül az egyik a Csillagtestvérek éjszakája, amikor is szerte a világon - aktuális idő szerint - este 19 órakor gyertyát gyújtanak azok a szülők, hozzátartozók és együttérző barátok, ismerősök, akik már álltak kisgyermekük, vagy szeretteik kisgyermekének koporsója mellett. A vasárnap esti ökumenikus megemlékezésen Heintz Tamás országgyűlési képviselő gondolatait követően vonultak a megemlékezők gyertyáikkal a székesegyház elé, ahol pillangót formáltak mécseseikből, s az ég felé engedett fehér léggömbökkel üzentek az elhunytaknak. A pillangó a haldokló gyermekek szimbólumává vált. A könnyű, lehetőleg fájdalommentes halált jeleníti meg. Ha már a tényeken változtatni nem lehet, legalább minél kíméletesebben érkezzen el. A három nagy történelmi egyház jelenlévő képviselői, politikusok, érdeklődők, és még sokan mások vettek részt az estén, hogy együtt legyenek azokkal, akik emlékeztek.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online