Hírek - Gelencsér Attila

Egy kép többet ér ezer szónál

Egy kép többet ér ezer szónál

A Megyenapon kitüntetett kaposvári fotóművész, Csonka Béla alkotásaiból nyílt kiállítás hétfőn a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériáján. A művészt Gelencsér Attila köszöntötte, s a szintén "fotós" Fábry Kornél nyitotta meg a tárlatot.
Első alkalommal rendeztek a somogyi Megyehét keretében kiállítást a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériáján, mely nemrég még a megyei önkormányzat épülete volt. Gelencsér Attila köszöntőjében kiemelte, hogy nem csak az egykori, hanem a jelenlegi Megyeháza is nyitva áll a somogyiak előtt. A Vármegyeháza az elnök reményei szerint igazi közösségi térré válik, ahol a civil ügyek, a kisebbségi ügyek mellett a területfejlesztés is vonzza majd a somogyiakat. Különösen úgy, hogy megmaradt az épület másik funkciója is, a múzeum. A kiállítás megnyitóján megjelent szépszámú érdeklődőt a művész, az alkotó és a népszerű közösségi ember vonzotta ezúttal a régi Megyeházára. Egy kép többet ér ezer szónál - mondta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, utalva a rövid köszöntőre, melyben méltatta Csonka Béla munkásságát a fotózástól egészen közösségi megnyilvánulásáig, a polgári nyugdíjas és a somogyi idősek képviseletében végzett munkájáig. Hagyomány, művészet, szabadság jellemzi a kiváló fotós munkáit, melyeket a ma kiállított képeken is megcsodálhatnak az érdeklődők - tette hozzá Gelencsér Attila, majd néhány gondolattal kitért a fotózás történetére, s annak hitvallására, mely ars poetica szerint a fotó ne csak az esztétikumra hasson, hanem gondolkodásra késztessen: Béla bácsi képeiben ezt mindig felfedezhetik. Művészi munkájáért és közösségi tevékenységéért három nappal ezelőtt átvehette a Somogy Polgáraiért Díjat - zárta köszöntőjét az elnök, majd köszönetét fejezte ki az elmúlt félévszázad munkájáért és tartalmas szórakozást kívánt a kiállításhoz.

Fábry Kornél és Csonka Béla hallgatja Gelencsér Attila gondolatait

 

Néhány hónappal ezelőtt Csonka Béla nyitotta meg dr. Fábry Kornél kaposfüredi plébános, s most ezt viszonozhatta ilyesforma "komasággal" a kamerától sem idegenkedő egyházi férfiú. Bibliai idézetet hallhattak az érdeklődők szeretetről, hosszúság és szélesség, magasság és mélység megismeréséről, mely e kiállítással tökéletesen testet öltött. A plébános méltatta a művész szakmai alázatát, köszönetet mondott több mint tíz éves barátságukért, egyházi eseményeken való közreműködéséért. Azt mondják, a fotózás a pillanat művészete - fűzte tovább gondolatait Fábry Kornél, majd példabeszéddel szolgált egy kómába esett férfiúról, aki azt követően megkeresztelkedett. Az utolsó pillanatban is van esély igent mondani, de nem akkor kell elkezdeni. A fotós nem véletlenül kapja el ezeket a pillanatokat. A fotós szem nem csak a lélek tükre, hanem a gondolkodásé is. Csonka Béla munkáit méltatta ezt követően a plébános. A megnyitón ajándékokkal halmozták el a művészt ismerősei, kollégái, majd koccintottak a nem mindennapi életműre.

Csonka Béla tisztelői gyűrűjében

 

Csonka Béla, a kaposvári születésű fotóművész a '60-as évek óta vesz részt országos és nemzetközi kiállításokon, ahol közel 100 díjat nyert. 1961. óta egyik szervezője a „Barátság Hídja" Nemzetközi Fotókiállításnak. Tagja a Magyar Fotóművészek Országos Szövetségének, és a Művészeti Alapnak. Artist FIAP kitüntető címet kapott a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségtől. 1991-ben bővített képanyaggal megjelent második Kaposvár albuma. 2001-ben Exelense FIAP kitüntető címet kapott. Aktív tagja a Kaposvári Polgári Nyugdíjas Egyesületnek, melynek korábban, közel nyolc évig az elnöke volt. Az elmúlt években kiemelkedő munkát végzett a Somogy Megyei Idősügyi Tanácsban is.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online