Hírek - Gelencsér Attila

Együtt gondolkodik Bjelovár és Somogy

Együtt gondolkodik Bjelovár és Somogy

A horvátországi Bjelovár-Bilogora megye főispánja látogatott csütörtökön Somogyba a két megye között 2004-ben kötött együttműködési megállapodás megújítása céljából. Miroslav Csacsiját Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke fogadta a Megyeházán.

Miroslav Csacsija röviden bemutatta a somogyiaknak megyéjét, majd Horvátország uniós csatlakozásával kapcsolatos lehetőségeiket vázolta, és javasolta Gelencsér Attilának, hogy hozzanak létre mindkét oldalról három-három fővel egy munkacsoportot, mely az uniós turisztikai források közös kihasználását koordinálja. A horvát megye mivel nem határmenti, így csak társult tagként vehet részt az IPA pályázatokban, ezért is szükséges egy olyan szakmai stáb létrehozása, mely biztosítja a felkészülést és az eredményességet a turisztika területén. A két megye vezetője megállapodott, hogy két héten belül kijelölik a munkacsoport tagjait, akik ezt követően Bjelováron találkoznak, s kezdik meg munkát. A megbeszélést követően Miroslav Csacsija a kaposvári Tourinform irodában megtekintette Bjelovár és Bjelovár-Bilogora megye bemutatkozó kiállítását, majd - mivel családjának komoly borászata van Horvátországban - a dél-balatoni borkultúrával ismerkedett, szakmai látogatást tett a Garamvári és a Konyári pincében.

Somogy és Bjelovár rendkívül hasonló adottságokkal rendelkezik és mindössze 30 kilométer választja el a határaikat. A két megye közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására 2004 szeptemberében Bjelováron került sor, melyen - szakmai tanulmányút keretében - részt vettek a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai is. 2007 szeptemberében Somogy díszvendégként szerepelt a XV. Bjelovári Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron. Ennek keretében több megyei vállalkozó is bemutatkozási lehetőséget kapott a kiemelt standunkon, fórumot tartottunk agrár szakemberek számára, valamint gasztronómiai és kulturális bemutatóval színesítettük a rendezvényt. Ennek viszonzására 2010-ben került sor a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében. Bjelovár megyének Somogy volt az első nemzetközi kapcsolata, s nagyon fontosnak tartja velünk, mint Uniós tagországgal az együttműködést. Bár nem határmenti megye, szintén tagja az IPA-térségnek, így velük is a közös munka e formájára koncentrálunk - mondta a közgyűlés elnöke, aki örömét fejezte ki az erősödő együttműködés kapcsán. Gelencsér Attila bízik a közös munka sikerében, s reméli, hogy a szakmai munkacsoport mindkét megye számára biztosítja a pályázati források elérését, ezzel a turisztikai fejlesztéseket.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online