Hírek - Gelencsér Attila

Elismert somogyiak ünnepeltek a Megyenapon

Elismert somogyiak ünnepeltek a Megyenapon

A Somogy Megyei Közgyűlés 2011. szeptember 28-i ülésén döntött a kitüntetettek személyéről, akik pénteken, az ünnepi közgyűlésen átvehették a Pro Comitatu Somogy Díjat és a Somogy Polgáraiért Díjakat. Előbbit Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének adta át Gelencsér Attila közgyűlési elnök.


A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A kitüntetéseket Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adta át.

A Somogy Megyei Közgyűlés a megye legmagasabb elismeréseként "Pro Comitatu Somogy" Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt adományoz Szita Károlynak, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének.

Szita Károly 18 esztendeje Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, 5 éven át országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. 2000-től a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, jelenleg ügyvezető alelnöke. Magyarország egyik legtapasztaltabb önkormányzati vezetője, aki hisz a közös érdekérvényesítés erejében. 1999-ben az Év polgármesterévé választották. Munkáját sokan a neves városépítő elődökhöz hasonlítják, ám ő arra a legbüszkébb, hogy fél évszázadnyi apátia után sikerült lokálpatrióta közösséget teremteni Kaposváron. Különösen figyelemreméltó városmenedzselő tevékenysége, amely hozzájárult Kaposvár dinamikus fejlődéséhez. Nevéhez - többek között - munkahelyteremtő beruházások, kulturális attrakciók fűződnek, miközben folyamatosan épül-szépül a somogyi megyeszékhely, s nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is felfigyeltek az impozáns városképre, a folyamatos arculatváltásra. Kaposvár 2008-ban az Év Települése lett, amely pezsgő életet él, így nem csoda, hogy egyre többen ellátogatnak a festők, a virágok, a szobrok és a szökőkutak városába.

Szita Károly

 

- Az elmúlt két évtizedben a város legnagyobb fejlesztési programja valósult meg, újjávarázsoltuk Kaposvárt, ám mégsem erre vagyok a legbüszkébb, hanem az összefogásra. Hadd értékeljem, úgy ezt a díj valamennyi kaposvárit megillet, valamennyi kaposvári kapja. És hadd értékeljem úgy, hogy Somogy megye azt üzeni Kaposvárnak, hogy "Hajrá, csak így tovább!" - mondta a kitüntetettek nevében tartott pohárköszöntőjében Szita Károly.


A Somogy Megyei Közgyűlés Somogy Polgáraiért Díjat adományozott:
A Balatonboglári Tenisz Klubnak
A Balatonboglári Tenisz Klubot 1998-ban alapították. Az első vezető, Mészáros Győző halála után Varga Kálmán vette át a Klub vezetését, immár 12 éve. Számára a cél olyan bázis létrehozása, ahonnan a távozó fiatalok ne csak a teniszpályán, hanem az életben is megtalálják a helyüket. Folyamatosan szervezik és bonyolítják a bajnokságokat, amatőr és profi szinten egyaránt. Az európai országok részvételével négyévenként szerveznek Európa-bajnokságot a belügyi dolgozók részére. A díjat átveszi: Varga Kálmán klubvezető.

Dr. Baráth Istvánnak
A Balaton-Parti Kft. gépészmérnök és közgazdász végzettségű ügyvezető igazgatója 1969-től él Siófokon. 1979-től a Siófoki Állami Gazdaság gyümölcslé üzemében műszaki vezető, 1989-től a Balatoni Halgazdaságnál főkönyvelő, közgazdasági vezérigazgató-helyettes. 1996-tól 2004-ig a Siófoki Polgármesteri Hivatalban vagyonigazgató. 2004-től a siófoki székhelyű Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója. Lelkiismeretes munkáját bizonyítja, hogy vezetésével Siófok város strandjai európai szintre fejlődtek, kiemelve a nagystrandot, ahol évről-évre megújuló kulturális, sport, szabadidős rendezvények zajlanak az újjáépített környezetben.

Baricz Katalinnak
A lengyeltóti születésű fotóművész gyermekkorától fotografál. A fonyódi gimnáziumban érettségizett, majd fényképész szakmunkás bizonyítványt szerzett. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, szabadfoglalkozású fotográfus. Többek között Székely Aladár- és Balogh Rudolf-díjas, megkapta a Magyar Fotográfiai Nagydíjat s az, André Kertész-ösztöndíj tulajdonosa a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. Budapesten és Fonyódon él. A fotográfia számos műfajában tevékenykedik; divatfotói éppoly egyéni megoldásúak, mint emberábrázoló kreatív fotográfiái vagy szociofotói. Foglalkozott fotóoktatással, tankönyveket írt és számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Somogyban is.

Bódis Józsefnek
1990-től Ságvár település mezőőre, önkormányzati képviselő, a több mint húsz éve alakult Polgárőrség alapító tagja és elnöke, 1987-től a helyi református egyház presbitere. 2010-től alpolgármester. 2002-ben „Ságvárért" kitüntető címet kapott. A „Ságvárért" Egyesület tagja, mely minden évben példamutató társadalmi munkát végez a községben. Sokat tett a település fejlődéséért, képviselőként és magánemberként is. Szorosan együttműködik a rendőrséggel és a falu közbiztonságának megóvásán fáradozik.

Bodrog Gábornak
Simonfa polgármestere 1994 óta vezeti a kis települést. A Kaposvár és Környéke Kistérség aktív résztvevője, 2006-tól mikrotérségi vezető. Hosszú évek óta ellátja a település sportkörének elnöki teendőit. Közéleti tevékenysége kiemelkedő.

Bognár Zsoltnak
Aki Csököly polgármestere. 1999. óta vezeti a fehér gyászáról és földi epréről méltán híressé lett települést. Aktíven részt vesz a Kadarkúti Kistérség munkájában; a Csököly és Vidéke Földtulajdonosok Jogközösségének vezetőségi tagja. A település sportkörének elnöke. Csököly közéletének kiemelkedő egyénisége, a település gazdaságában vállalkozóként is tevékeny szerepet vállal.

Csonka Bélának
A kaposvári születésű fotóművész a '60-as évek óta vesz részt országos és nemzetközi kiállításokon, ahol közel 100 díjat nyert. 1961. óta egyik szervezője a „Barátság Hídja" Nemzetközi Fotókiállításnak. Tagja a Magyar Fotóművészek Országos Szövetségének, és a Művészeti Alapnak. Artist FIAP kitüntető címet kapott a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségtől. 1991-ben bővített képanyaggal megjelent második Kaposvár albuma. 2001-ben Exelense FIAP kitüntető címet kapott. Aktív tagja a Kaposvári Polgári Nyugdíjas Egyesületnek, melynek korábban, közel nyolc évig az elnöke volt. Az elmúlt években kiemelkedő munkát végzett a Somogy Megyei Idősügyi Tanácsban is.

Horváth Lászlónak
A közel húsz éves vízi rendészeti tevékenysége során a vízi rendészeti szakma minden fontos állomását bejárta, a hajóvezetőitől a kapitányságvezetői beosztásig. Munkájában mindig a minőségre törekvés volt az első, és az innovatív szándék dominált. 2008-ban irányítása és szervezése alatt új mentésirányítási modellt vezettek be. Az új rendszer azt eredményezte, hogy eredményesebben tudják kezelni az extrém időjárási helyzeteket, a fürdőző tömegeket, ezzel jelentősen nőtt a tó vízbiztonsága. Az elmúlt három évben irányításával közel 90 millió forint értékű pályázat valósulhatott meg.

Knoll Gyulának
Több ismeretterjesztő és történelmi regény szerzője. Kiemelkedő szerepe volt a Magyar Repüléstörténeti Társaság és a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesületének megalakításában, melynek még napjainkban is aktív tagja. A Szent György Lovagrend priorjaként számtalan jótékonysági rendezvény szervezője, aktív résztvevője.

Dr. Kósa Jánosnak
Tapsony gyógyszerésze 46 éve köztiszteletben álló személyisége a község, valamint a szomszéd települések lakóinak. Feleségével vezetik a nemesvidi fiókgyógyszertárat. A nyugdíjazás után sem vonult vissza, továbbra is a betegekért dolgozik. Élete nagy részét Tapsonyban élte le. A közösségi életben, különösen a sportban nagy szerepe van. A település rendezvényeit is szívesen támogatja anyagilag.

A "KÖTÉL" Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületnek-Speciális Mentőszolgálatnak
Az egyesület 1998-ban alakult. A tagok között szinte minden szakma képviselteti magát. Található orvos, mentőtiszt, diplomás ápoló, tűzoltó, búvár, alpinista, jogász, pszichológus, asztalos, géplakatos, pedagógus. Számtalan mentési, tűzoltási, katasztrófa-elhárítási munkában vettek részt Somogy megye, valamint az ország területén. A díjat átvette: Bodó László.

Mocsai Lajosnak
A Balatonlellén élő európai és magyar mesteredző, az egyik legsikeresebb magyar kézilabdaedző, volt magyar válogatott kézilabdázó. A sportág fejlesztéséért európai életműdíjat kapott. Jelenleg a magyar bajnok MKB Veszprém férfi csapatának vezető edzője, a felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitánya, a Semmelweis Egyetem docense. A felnőtt válogatottak szövetségi kapitányaként 13 világversenyen, köztük három olimpián vett részt. Klubcsapataival többszörös magyar bajnok és kupagyőztes. Tíz évig dolgozott a Bundesligában, Német Kupa-győztes volt. Az általa edzett játékosok közül kettőt a világ legjobb játékosának választottak. Mocsai Lajos és családja visszavásárolta a família korábbi tulajdonát, a felsőmocsoládi kastélyt, és áldozatos munkával azon dolgoznak, hogy a műemléket megőrizzék az utókornak és kulturális, zenei rendezvényeikkel életet vigyenek az ódon falak közé.

A kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium Művészeti Munkaközösségének
Az egyházi intézményben élénk zenei élet folyik, mely meghatározó szerepet tölt be nemcsak a város életében, hanem az egész megyében. Kiváló diákzenészekből álló fúvószenekaruk, amelynek tagjai mai ünnepségünk aktív közreműködői, s csaknem háromszáz fellépésen vannak túl; több CD-t adtak ki és a zenekar kiemelt arany minősítést kapott. A kaposvári Katolikus Fúvószenekar a legutóbbi rézfúvós versenyről 21 díjat hozott el, így a megye legeredményesebb zeneiskolája lett. A Gimnázium keretében működik a kaposvári Kántorképző Tanfolyam, melynek óriási szerepe van abban, hogy biztosítsa a megyei kántor-utánpótlást. A díjat átvette: Godó László igazgató és Bogáthy Gábor művész-tanár.

Dr. Nádasy Tamásnak
1983-ban végzett a budapesti Orvostudományi Egyetemen. 1987-től 1998-ig a siófoki kórház Belgyógyászati osztályán, majd háziorvosként tevékenykedett a városban. 1994 és 1998 között a siófoki közgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának munkáját külső szakértőként segítette. 1998 és 2000 között képviselőként ugyanezen bizottságban dolgozott. A kardiológus főorvos munkáját kiemelkedő szakmai színvonalon végzi, amelyhez nagyfokú alaposság, lelkiismeretesség és empátia párosul.

Nyéky Kálmánnak
10 éve, történelmi"díszletek" között, a somogyvári bencés apátság romegyüttesének ölelésében szentelte pappá Balás Béla kaposvári megyés püspök. A Szent Imre-templomban töltötte káplánéveit. Innen Rómába, az Örök Városba vezetett az út. A Lateráni Egyetemen tanult bioetikát és családteológiát, majd három év múlva érkezett vissza egyházmegyéjébe. Két évig Balatonendréden szolgált, azt követően Kaposszerdahelyre került. A donneri Szent Kereszt templom plébánosa, de hozzá tartozik Kaposszerdahely, Szenna, Patca, Zselickisfalud és Szilvásszentmárton is. Évek óta rendszeresen szervezi a nagysikerű Riska-tábort, mely mára már kiemelkedő eseménye a térségnek. Tanít a Kaposvári és a Pázmány Péter Egyetemen, s az ő kezdeményezésére valósult meg a rendszeres televíziós miseközvetítés.

Dr. Rosta Istvánnak
Aki a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnök-tanári oklevelet. Ezután Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi doktorátust, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen energetikus szakmérnöki oklevelet szerzett. 1998-tól 2002-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjas. 2004-ben megszerzi a negyedik doktorátusát, a habilitált doktori fokozatot a Budapesti Műszaki Egyetemen. A professzor úr 1972-től dolgozik a felsőoktatásban. 2005-től egyetemi tanár a Kaposvári Egyetemen. Tudományos főmunkatárs a Pécsi Tudományegyetemen és óraadó a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Több könyve és több száz publikációja jelent meg.
A „Szent-Györgyi Albert" Díjas professzor - aki számos jelentős díj tulajdonosa -, több szervezet, testület vezetőségi tagja. A Somogyi Tudósklub elnöke.

Rostás Árpádnak
1979 óta dolgozik restaurátorként, műbútor- és vándorasztalosként. A szakma iránti vonzalma már gyermekkorában tudatosult benne. Antikvitásokat, műtárgyakat, templomok és kastélyok berendezéseit, külső és belső díszítő elemeit restaurálja. Három évtizedes szakmai pályafutása alatt több mint 1000 bútort restaurált - egyebek mellett az Országházban, a Gellért Fürdőben, Versailles-ban, valamint a Louvre-ban. Hazai és külföldi mesterektől tanulva mérhetetlenül értékes szaktudást halmozott fel.

Dr. Szakács Gabriellának
A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett. Hivatását Inkén kezdte, körzeti orvosként. 1984-ben családjával Segesdre költözött, s azóta háziorvosként tevékenykedik. Több mint három évtizede szolgálja az egészségügyet, s a települést, amelynek lakói elismerik odaadó munkáját. A falu társadalmi és közéletének aktív tagja. Az előző önkormányzati ciklusban képviselőként, a szociális és egészségügyi bizottság elnökeként tevékenykedett. Munkája során érték kudarcok, vívott szélmalomharcot beteggel, hozzátartozóval, önkormányzattal egyaránt, mégsem tud elképzelni más hivatást.

Tolnai Máriának
Dolgozott népművelőként a Pamutfonóipari Vállalatnál, köztisztviselőként a Kaposvári Városi Tanácson, majd a Tanítóképző Főiskola közművelődési titkára lett. Somogy kulturális és közművelődési életének színes egyénisége, aki nemcsak a legendás Fonómunkás Kisszínpad meghatározó személyiségeként írta bele a nevét a megye kulturális életébe, hanem számtalan művészeti rendezvény házigazdájaként, színházi találkozók, ifjúsági színjátszó fesztiválok, vers- és prózamondó versenyek szervezőjeként, illetve zsűritagjaként is ismert. Kiemelkedő szerepet vállalt a Kaposvári Egyetem színészképzésének beindításában, a színészmesterség tárgy oktatásában, és a drámapedagógia, mint hatékony személyiségfejlesztő módszer terén is elévülhetetlenek az érdemei. Számos somogyi diákszínjátszó és irodalmi szakkört segít szakmailag, s Dráma és nevelés címmel önálló kötete jelent meg.

Dr. Ütő Imrének
Pécsen született, s a budapesti Semmelweis Tudományegyetemen végzett. A celldömölki, valamint a szombathelyi kórházban dolgozott, majd a balatonfüredi szívkórház orvosaként tevékenykedett, ezt követően Kutason talált körzeti orvosi állást, ahol 73 éves koráig gyakorolta orvosi hivatását. Az önkormányzatok megalakulását követően nyolc éven át képviselőként és alpolgármesterként aktív munkájával segítette a helyi közélet megújulását. 38 éven át tartó háziorvosi tevékenysége során mindig lelkiismeretesen, tudását megújítva látta el a hozzáforduló betegeket. Orvosi hitvallásának megfelelően nála nem a rendelési idő és a körzethez tartozás volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy segítséget nyújtson.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online