Hírek - Gelencsér Attila

Emlékévet szentel Rippl-Rónainak Kaposvár

Emlékévet szentel Rippl-Rónainak Kaposvár

150 éve született Kaposvár legjelentősebb, Európában is számon tartott művésze, Rippl-Rónai József. A somogyi megyeszékhely a festőre emlékezve 2011-et Rippl-Rónai évként ünnepli. Az emlékév eseményeiről Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szita Károly polgármester tartott sajtótájékoztatót a festő Róma-hegyi villájában ma délután.

Megújuló Róma-hegyi villa, kiállítások, konferencia - egyebek között ezekkel ünnepli Kaposvár a 150 évvel ezelőtt született Rippl-Rónai Józsefet.
- Kaposvár számára soha vissza nem térő alkalom, hogy a festőóriás munkássága és városunk neve a köztudatban elválaszthatatlan egységként kapcsolódjon össze. Éppen ezért az idei rendezvényeinket ennek jegyében tartjuk meg - mondta a sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester, utalva akár a Festők Városa Hangulatfesztiválra, vagy éppen a szintén megújuló Együd Árpád Művelődési Központ átadására, amelynek keretében nagyszabású Rippl-Rónai kiállítást szervez a város. A megyeszékhelyen két szobrot is állított a festő tiszteletére, az idei farsang is a századelő hangulatát idézi majd, a Festők Városa Hangulatfesztivál is a művészhez kapcsolódik magángyűjtőknél található műveinek bemutatásával, illetve az utcákon pedig élőképek elevenednek meg. A művészet iránt érdeklődő városlakók és vendégek nem pusztán a konkrét eseményeken találkozhatnak a művész munkásságával, hiszen hamarosan molinókon, kandelábereken is láthatók lesznek Rippl-Rónai festményei. A sétálóutcán emléktárgyakat lehet majd vásárolni, a múzeumban eddig szakemberek kalauzolják a látogatókat, pedagógusok ismertetik meg a gyerekekkel a festő munkásságát.

Az új látogatóközpont látványterve

 

Az emlékév egyik legjelentősebb mozzanata egy régóta dédelgetett álom megvalósítása: idén megújul a festő Róma-hegyi villája. Az átépítés és felújítás teljes költsége csaknem 240 millió forint, amelyet Somogy megye önkormányzata, Kaposvár és az Európai Unió együttesen finanszíroz.
- Rippl-Rónai munkássága nemcsak Kaposvár, hanem egész Somogy megye számára hatalmas kincs, s a villa fenntartójaként - melybe 1908-ban költözött be a művész - magától értetődő volt, hogy oroszlánrészt vállalunk ebből a beruházásból, azt a célt szolgálva, hogy ezt a csodálatos életművet, kincset megismertessük minden Somogy megyei emberrel, kaposvárival és hozzánk érkező turistával. A Róma villa eredeti formájában látható most is, és közel száz képet láthatnak az idelátogatók. 1970-ben nyilvánították múzeummá az épületet, 1976-ban pedig először kezdték meg felújítását, és 1978-ban kerültek ide a festmények, grafikák. Ez volt a múlt, ami most átfordult a jelenbe, amikor a villa komplex felújítását tervezzük közösen a várossal. A projekt, melynek kivitelezője a Bitt Kft., 2011. december 31-ig tart. A beruházáshoz a fenntartó Somogy Megyei Önkormányzat közel 62 millió forintos önerőt biztosít, illetve a megye és város egyaránt két és félmilliót tesz még hozzá a közös alapból - közölte Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, majd kitért a projekt műszaki részleteire. A jelenlegi épület és műterem mellett a felújítás során helyet kap a parkban egy új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont is, ahol akár emléktárgyakat is vásárolhatnak az érdeklődők. Létrejön egy kiállítótér is, amely alkalmas lesz irodalmi és zenei estek rendezésére. A beruházás során teljes egészében rekonstruálják a most még elhanyagolt parkot, rendbe teszik a Méhesházat, valamint parkolókat alakítanak ki.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online