Hírek - Gelencsér Attila

Erős szövetségben a megye és a somogyi emberek

Erős szövetségben a megye és a somogyi emberek

A Fidesz Somogy Megyei Választmánya keddi ülésén felkérte Gelencsér Attila közgyűlési elnököt, országgyűlési képviselőt, hogy adjon tájékoztatást a megyei intézmények állami kézbe adásának folyamatáról. A beszámolót Jakó Gergely megyei választmányi elnök ismertette a sajtó képviselőivel szerdán délelőtt.
Gelencsér Attila a megyei közgyűlési elnökök és a miniszterelnök közötti megállapodás részleteiről tájékoztatta a választmányt, melyet Juhász Tibor kormánymegbízott egészített ki a kormány oldaláról. A megyei választmány a kiegészítésekkel együtt egyhangúlag elfogadta a beszámolót - közölte Jakó Gergely, aki hangsúlyozta: a sajtóban megjelent hírek alapján a megyei önkormányzatot ért támadásokat fontos a helyére tenni a részleteket. A kormány nem jogi személy, közjogi, polgárjogi értelemben szerződést nem köthet. A megállapodás aláírása jogi értelemben sem a közgyűlés elnökére, sem a megyei önkormányzatra kötelezettséget nem ró. Ez a megállapodás nem szerződés, hanem a felek politikai természetű szándéknyilatkozata. Ezért került bele a megállapodásba, hogy a felek a megállapodás végrehajtása során a jogszabályi előírások szerint kölcsönösen együttműködve, s jóhiszeműen kötelesek eljárni.
A bevezetőt követően Jakó Gergely ismertette az intézményátadás körülményeit. 2012. január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket. Az állam átveszi a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel, azaz a bankokkal.
Az a véleményünk, hogy ha az állam tárgyal, jobb feltételekkel tudjuk megoldani a kezelhetetlenné vált adósság sorsát, mintha ezeket a tárgyalásokat 19 megye széttagoltan folytatná. A megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősz folyamán beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek.

Jakó Gergely

 

A megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vételéről szóló döntéssel egy húsz évvel ezelőtti, a rendszerváltáskor elkövetett hibát javítottunk ki, és minden remény megvan arra, hogy a központi gazdálkodással a kincstár az adósság újratermelődését meg tudja akadályozni.
Eddig az embereknek nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtó intézmények fenntartásáért felelős megyék kevesebb pénzt kaptak, mint amennyi a feladataik ellátásához kellett volna, a megyei közgyűlések emiatt nyakig eladósodtak. A megállapodás felszámolja ezt a tarthatatlan helyzetet. A megyei önkormányzatok kiszabadulhatnak az adósságcsapdából és erőiket a településfejlesztésre fordíthatják, a fejlesztési források elosztásáról ugyanis a jövőben a megyei közgyűlések döntenek majd.
Az átszervezés szükségességét támasztja alá az is, hogy a jelenlegi rendszerben jelentős színvonalbeli különbségek alakultak ki az egyes megyék között a szolgáltatások tekintetében. A megyei irányítású közintézmények sok tízezer embert foglalkoztatnak, akiknek a jövője bizonytalan volt. Meggyőződésünk, hogy ennek a megállapodásnak az eredményeképpen jelentősen nő az érintett intézményekben dolgozók és azok biztonsága is, akik ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik.
Miről is szól ez a megállapodás? Miért történik? Kiről szól? Mi lesz az eredménye? Somogy megyétől a szocialista kormányok elvettek 10 milliárd forintot, ezért a működőképesség megőrzése érdekében 10 milliárd adósságot kényszerítettek a megyére. Minden somogyi embertől - csecsemőtől az aggastyánig - fejenként elvettek 67. 500 forintot. Egy kétgyermekes család esetében már negyedmillió forint. Összességében pedig 20 milliárd forint. A polgári kormány ezt a 20 millió forintot visszaadja a somogyiaknak, ezzel ad biztonságot az intézményeknek, s vele együtt az ellátottak, az ellátott idős emberek, a fiatalok az oktatásban, a gondozók, a tanárok, az orvosok, a szociális dolgozók - közel 4000 család - a Somogy megyében foglalkoztatottak 5 %-a tartozik az érintettek közé.

Sajtóhíreket is tisztázott Jakó Gergely

 

Ezzel a megállapodással, ami létrejött a megye a legerősebb szövetséges partnert nyerte meg magának. A 20. század első fele óta ilyen erős szövetségese Somogy megyének nem volt. A Kormány és megyei önkormányzatok között még sosem jött létre ilyen erős szövetség. A kormány e szövetségben a legfontosabb kormányzati cél, az új munkahelyek teremtése ügyében tekinti partnerének a megyei önkormányzatokat.
Az eddigi kormányok mindig magukra hagyták a megyéket, s ezzel az ott élő polgárokat, és most e szövetséggel először tette világossá, hogy a megyékre szükség van ahhoz, hogy az ország egyes régióiban, a legkisebben és a legnagyobban egyaránt azonos elvek és irányok szerint történjen a fejlesztések tervezése és végrehajtása.
E szövetség megkötésének a kormány kétségkívül nyertese, mert megnyerte magának, céljainak a megyéket, a megyékben élő embereket, szakembereket, politikusokat. És nyertese a szövetségnek a megyei önkormányzati rendszer is, amely viszont a teljes kormányzatot nyerte meg magának rövid- és hosszú távon.
Ezzel a szövetséggel a legerősebb partnert nyertük meg magunknak, hiszen az állam 12 ezer milliárd forint felett diszponál. Eddig csak a bankok voltak a szövetségeseink, hiszen ők adtak hitelt, amíg a szocialisták talicskázták kifelé a pénzt. Azonban ne feledjük, hogy az állam erősebb, mint a bankok. Hiszen láthatjuk, hogy a globális válságban a pénzintézetek mozognak. Ki volt az, aki ha kellett, Európában megmentette a bankokat? Az államok. Magyarországon is, Németországban is, Franciaországban is.
A területfejlesztő megye az azt jelenti, hogy a megye segít! Nem szeretnénk beleavatkozni, a helyi önkormányzatok ügyeibe, mi a somogyi embereknek szeretnénk segíteni. Segítünk az embereknek a munkahelyteremtésben, a vállalkozásukban, a gazdálkodásukban, a térségfejlesztésben, a településfejlesztésben. Most mindennapi intézményfenntartás helyett az emberek segítésére fordíthatjuk minden erőnket, energiánkat, s ebben partnerünk a kormány - zárta tájékoztatóját Jakó Gergely.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online