Hírek - Gelencsér Attila

Érték a nemzetiség

Érték a nemzetiség

A roma stratégia példa lehet arra, hogy miként is lehet a feltételrendszert megteremteni ahhoz, hogy a kisebbségek valóban részesei lehessenek a mindennapoknak - hangzott el a kisebbségek napja alkalmából rendezett kaposvári ünnepségen. Gelencsér Attila szerint érték a nemzetiség, amely tradícióival, kincseivel gazdagítja a társadalmat.
A közvélemény figyelmének felkeltése, a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében a magyar kormány 1995-ben december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánította. Az akkor kitűzött célok ma sem változtak, hiszen sokan még mindig kirekesztve érzik magukat kisebbségi hovatartozásuk miatt. Szombat este azonban megmutathatták magukat és hagyományaikat a kaposváriak az Agórában rendezett ünnepen, ahol Gelencsér Attila, a város országgyűlési képviselője és Berényi László a Lungo Drom alelnöke is köszöntötte őket.
- Az értékekre, kincsekre vigyázni kell. A kormány feladata nem más, minthogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyekkel ezek a kisebbségek hozzá tudnak tenni a közösségekhez. Ezeket az elzártság csökkentésével, a lehetőségekhez való hozzáérés növelésével, mind a tanulásban, mind a munkában, mind az egészségben elérhetővé tenni a kisebbségek számára és innentől fogva már csak rajtuk múlik - mondta Gelencsér Attila. Ezt segíti a roma stratégia, amely kapcsán mindent megtett a kormányzat, hogy a kitűzött célokat meg lehessen a jövőben valósítani.

Berényi László, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint ma Magyarországon elindult egy olyan folyamat, ahol közelednek az emberek, ahol nem az a probléma, hogy milyen nemzetiségű valaki, hanem az, hogy milyen pluszot tesz, milyen értéket tesz hozzá abból, ami nemzeti érték. Mindegy, hogy kiről van szó. Cigányokról, horvátokról, németekről, szerbekről. A kisebbségi vezetők abban egyetértettek, hogy megoldandó probléma van bőven, s ezek közül is egyik legégetőbb a munkaügyi helyzet javítása.
A Kaposváron élő cigány, orosz, lengyel és német kisebbség hagyományőrző műsora mellett elismeréseket is adtak át az ünnepen. A megye cigányságáért kitüntető címet Somos László kaposfői esperes-plébános vehette át. A nemzeti önazonosság megerősítése érdekében végzett munkájáért, közéleti szerepvállalás elismeréseként a Somogy Megye Cigány/Roma díszpolgára címet adományozták Bogdán Péternek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium romaügyi referensének, aki kiemelte: nem haszonélvezők, hanem adófizetők akarnak lenni a társadalomban. A célok megvalósítása között szerepel az ádándi képzőközpont létrehozása is, hogy a roma fiatalok szakmához juthassanak, így erősítve közösségeiket és javítva a foglalkoztatási statisztikákat. Ha lesz munkájuk az embereknek, tudnak változtatni a viselkedéskultúrán, többet tudnak adni.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online