Hírek - Gelencsér Attila

Forradalom Kaposvártól Melbourne-ig

Forradalom Kaposvártól Melbourne-ig

A kaposvári Nagy Imre parkban emlékezett vasárnap délelőtt Somogy megye és Kaposvár M. Kiss Sándor történész, majd a Berzsenyi parkban Gyarmati Dezső segítségével az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Az ünnepségen koszorút helyezett el a mártír miniszterelnök szobránál Gelencsér Attila és Szita Károly.
A kaposvári honvédzenekar, egy díszszakasz, politikusok, közéleti személyiségek, pártok és civil szervezetek, hivatalok képviselői, valamint érdeklődő kaposváriak részvételével zajlott az ünnepi megemlékezés Nagy Imre szobránál. Nemzeti imánk hangjait követően a Déryné Vándorszíntársulat Élj így tovább! című ünnepi előadása volt soron, majd M. Kiss Sándor történész, a Pázmány egyetem professzora elevenítette fel az 55 évvel ezelőtti forradalom országos és kaposvári mozzanatait.

Katonák sorfala a koszorúk mellett

 

A szocializmus, mint orosz behozatali áru, megbukott - idézte M. Kiss Sándor a világhírű francia író, Jean-Paul Sartre gondolatait az ötvenhatos forradalomról. A történészprofesszor hangsúlyozta: attól a rendszertől akartak megszabadulni az emberek, amely 1949 és 1953 között több mint száz munkatábort, másfélmillió megfigyelt magyar polgárt érintett, s minden harmadik magyar családot valamilyen politikai vegzatúra ért. Ezzel a magyar állammal, ezzel a diktatúrával szemben jelentett alternatívát a megújulás emberének tartott Nagy Imre, akiben nem a szocializmus megreformálásának lehetőségét kereső politikust látták az emberek, hanem a rákosista rendszer ellenfelét. 1956 a pesti srácok, az egyszerű emberek forradalma volt. A magyar nép 56-ban a diktatúrát akarta eltörölni, a szabadságát akarta visszakapni. Kaposvár is megvívta a maga harcát. A tüntetők a régi rendszer szimbólumának, a Rákosi-rendszer címerének eltávolítását követelték. A laktanya elé kilépő tiszt erre közölte, hogy az egyforintoson is ugyanaz a címer van, dobják el azt is. A köztisztasági vállalat dolgozói nem győzték összesöpörni a szaporán földre hulló forintos érméket, melyek aztán a Vöröskereszt pénztárcába kerültek. Méltósága és bölcsessége volt a kaposvári tüntetőknek. 1956 november negyedike azonban évtizedekre véget vetett a szépséges magyar álomnak - mondta a professzor, majd Salvador de Madariaga spanyol író-történész gondolatait a professzor gondolatait idézte: Amikor a magyarok ledöntötték Sztálin óriási szobrát amely szép fővárosukat rútította, összetört a vörös cár otromba fémteste; de a talapzaton ott maradt - megcsúfolva minden sztálintalanítást - a zsarnok csizmája. Ez a csizma most maga-magától meg akar indulni. Ha nem pusztítjuk el mi, európaiak, minket taposnak el durva talpai. M. Kiss Sándor záró gondolataiban a forradalmat követő időkre tért ki: Harminchárom éven keresztül csend borult az országra. Ötvenhat örököse az, aki tudja, a forradalom és szabadságharc célja a demokratikus társadalom, a polgári lét megteremtése volt. S erre most van lehetőségünk.

Gelencsér Attila, Szita Károly és M. Kiss Sándor koszorúz

 

A Nagy Imre parkbeli program koszorúzással zárult, mely során a megye és székhelye önkormányzatának képviseletében a két vezető, Gelencsér Attila és Szita Károly, majd különböző hivatalok, pártok és civil szervezetek helyezték el a megemlékezés virágait a miniszterelnöki emlékmű lábánál. Ezt követően a díszszakasz díszmenetben elvonult az ünneplők között, akik a Berzsenyi parkban folytatták a megemlékezést. Gera Katalin szobrászművész Szabadság angyala című ötvenhatos emlékművénél a Kaposvári Egyetem színészhallgatói adták elő műsorukat, majd Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolója és a Magyar Vízilabda Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke emlékezett 84. születésnapján a forradalomra, s a közben zajló olimpiára.

Nagy idők tanúja: Gyarmati Dezső

 

A kiváló sportoló járókerettel állt a kaposváriak elé, majd közölte, lábainak betegsége miatt először lemondta a megemlékezésen való részvételt, ám olyan szívhez szóló levelet kapott a város polgármesterétől, hogy végül nem tudott nemet mondani. A levelet fel is olvasta ezt követően. Gyarmati Dezső már az első napon csatlakozott a forradalmárokhoz, ám a világverseny miatt csapatával tartott Ausztráliába. Melbourne-ben a magyar küldöttség Forradalmi Bizottságának elnöke volt, viszont arra odafigyeltek, hogy esélyesként játsszanak mérkőzéseiken, melyeket folyamatosan nyertek is. Az elődöntőben kerültek össze a szovjet csapattal, kikkel kemény küzdelmet vívtak. Ezen a meccsen is vezettek már négy góllal, amikor a világsajtót bejárt képek eseménye következett. Valentyin Prokopov könyökölése Zádor Ervin arcát találta el, akinek a bőre felrepedt a szeme alatt. Vére nemsokára vörösre festette a medence vizét, s Zádor a többiek unszolására nem a kispadnál az öltöző bejárata felé szállt ki a vízből, hanem a medence túlsó oldalán, a magyar közönség előtt, akik meglátva a vérző játékost átugráltak a korláton, többen ruhástól ugrottak bele a vízbe. A mérkőzést nem lehetett befejezni, ám magyar győzelmet hirdettek. Gyarmati Dezső megjegyezte, ezt a mérkőzést a mai napig nem fújták le. Az olimpia után a csapat egy része nem tért haza, gyakorlatilag mindenki az ismeretlenbe indult, azok is akik a haza utat választották, hiszen nem tudták, mi vár rájuk itthon. Talán sikeres sportolói teljesítményüknek köszönhették többen is, hogy a diktatúra nem állt bosszút rajtuk forradalmi nézeteikért. A kiváló sportoló megemlékezését vastaps fogadta a kaposvári parkban, majd a résztvevők az ünnepség zárásaként virágokat helyeztek el a szobor talapzatánál.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online