Hírek - Gelencsér Attila

Gasztronómia uralta Somogyot

Gasztronómia uralta Somogyot

Finom ételek és zamatos borok jellemezték a somogyi hétvégét. Siójuton bográcsban, Vörsön tárcsán készültek az ételek, somogysimonyiban halak főttek és sültek, Kéthelyen pedig a jó borok kaptak főszerepet. A rendezvényekre ellátogatott, és a résztvevőket köszöntötte Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.


Immár 10. alkalommal főttek a finomnál finomabb étkek a Siójuti Bográcsfesztiválon. Az alig több mint 600 lelkes település több ezer embert lásson vendégül. Határon innen és túl egyre többen tudják, hogy  minden év júliusának harmadik szombatja e fesztiválé. A kínált finom ételeknek, a családias, vidám hangulatnak, a lelkes amatőr- és országos hírű fellépőnek köszönhetően a Siójuti Bográcsfesztivál a "Különleges Asztali Örömök Somogyban" rendezvénysorozat részévé vált.

- Egy nagy közösség a miénk és lassan egy hónapja megszületett a törvény, amit nagyon-nagyon jó lelkiismerettel szavaztam meg a magyar országgyűlésben. A nemzetünk egybetartozásáról, kilencven éves adósságunk törlesztéséről szól, és arról kedves barátaim, hogy végre egy tizenötmilliós nemzeti kulturális közösséggé lettünk - mondta köszöntőjében Gelencsér Attila. S, hogy a határon túliak is kedvelik a magyaros ízeket, azt a Münchenből érkező Turul csapata is bizonyította, akik az elmúlt 10 év alatt egyszer sem hagyták ki a siójuti fesztivált.

30 hivatásos és önkéntes lánglovag brigád sütötte tárcsán a finomságokat Vörsön. A tűzoltók szerint az ilyen rendezvények a legjobbak csapatépítésre. Farkas László a település polgármestere elmondta: 480 lakosa van a településnek, ebből pedig 104 önkéntes tűzoltók.

Nyolcadik éve rendezi meg a halételek ünnepét Somogysimonyi a környékbeli településekkel közösen. Tizennégy csapat versengett a hétvégi Halászlé Fesztiválon, amit a települések közösségét erősítő céllal szerveztek meg a helyi önkormányzatok és a civilek. - Ezek és a hasonló ügyek szolgálják a falvak megmaradását - hangsúlyozta köszöntőjében Gelencsér Attila, aki szerint egy halászléfőző versenynek is komoly közösségépítő ereje lehet. - Egy kőhajításnyira vagyunk a zalai határtól, de milyen érdekes az emberek identitástudata és lokálpatriotizmusa, még itt is zajlik egy verseny, hogy a zalai vagy a somogyi halászlé a jobb. Természetes a somogyi, mi somogyiak ezt tudjuk, még a zalaiakon kell egy kicsit dolgozunk, hogy ezt ők is megértsék és elfogadják.

- A települések pedig élni akarnak, és azt kívánják, hogy a kormány, a mindenkori kormány ezeket a közösséget és támogassa - tette hozzá Szászfalvi László államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A főzőversenyek mellett nagy sikerrel rendezték meg a Baglas Fesztivált Kéthelyen. A program keretében idén is kézműves vásárral, játszóházzal, valamint kulturális előadásokkal, folklór és könnyűzenei produkciókkal várták az érdeklődőket. Este Szkítia koncert zárta a programot.


Feltöltötte: Kraft Róbert

Somogy Megye Online