Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila: A Fidesz-kormány véget vetett annak, hogy uzsorások büntetlenül fosztogathattak

Gelencsér Attila: A Fidesz-kormány véget vetett annak, hogy uzsorások büntetlenül fosztogathattak

A somogyi közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egyre több uzsorás kerül börtönbe az új, szigorú büntetőszabályoknak és a rendőrség gyors munkájának köszönhetően.

 Gelencsér Attila


Kamatostól kell visszafizetnie a kölcsönbe adott pénz után kért, aránytalanul magas kamatokat az idén januárban jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és 709 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélt csökölyi uzsorásnak, akit mellékbüntetésként a bíróság két évre a falujából is kitiltott. A Kaposvári Járásbíróság határozatáról a polgári pert kezdeményező Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatta az MTI-t.

Noha a bíróság elé állított 44 éves férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, a házkutatáskor a rendőrök megtaláltak nála egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. E szerint a férfi rövid – egy hónapos – lejárattal, százszázalékos kamatra adott kölcsönt szociális segélyből élő helybelieknek, a hitelre eladott élelmiszerekre és italokra pedig kétszeres felárat számított fel.

Kocsis Máté,


A Kaposvári Járásbíróságon elítélt csökölyi uzsorás esete is bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány véget vetett annak, hogy uzsorások büntetlenül fosztogathattak egész országrészeket - véli Gelencsér Attila, majd hozzátette: Míg a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az uzsorások következmények nélkül bűnözhettek, addig most mindenki, aki uzsorázik, börtönben fog ülni!

2011-ben az országgyűlés a kormány javaslatára azért szigorította a büntető törvénykönyvben az uzsorázás tényállását, mert véget kell vetni annak, hogy egyesek a kiszolgáltatott helyzetben lévőkön élősködjenek, a rászorulókon hasznot húzzanak.

Kocsis Máté, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke is megerősítette: Nincs olyan uzsorás, aki előbb-utóbb ne kerülne rács mögé! Vége annak a korszaknak, amikor egész térségeket tarthattak rettegésben a zsarolók - írta közleményében. Ma már bűncselekménynek számít az is, ha valaki akár csak egyetlenegyszer olyan megállapodást köt, amely alkalmas rá, hogy annak teljesítése a másik felet további nélkülözésnek tegye ki - közölte a kormánypárti politikus.


MTI/MCOnet