Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila adta át a balatonboglári Gömbkilátó elismerését

Gelencsér Attila adta át a balatonboglári Gömbkilátó elismerését


"Örökségünk Somogyország kincse" elismerést kapott a balatonboglári Gömbkilátó, melyet Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő adott át.


Somogy Megye Közgyűlése négy éve döntött arról, hogy évente egyszer, vízkeresztkor, a megyenapon Örökségünk - Somogyország kincse néven címet adományoz az épített és a természetes környezeti, kulturális értékek, illetve különleges teljesítmények elismerésére, amit magánszemélyek vagy közösségek hoztak létre.

Gelencsér Attila

 

Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő adta át az elismerést

 A Balaton egyik jelképének számító Gömbkilátó a település ipartörténeti emléke és turisztikai látványossága, amelyet a felújítása előtt négy évig zárva volt.

A 15 m átmérőjű építményt Kádár István mérnök álmodta meg, melyet a kiállítás megszűnését követően a 60-as évek végén hoztak Boglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, melybe egy panoráma presszót álmodtak a település lelkes elöljárói. Belátva a természeti erők ellenállását üveg nélkül épült fel a Gömb, s népszerűségét azóta is töretlenül őrzi.

Gömbkilátó

 


"Örökségünk Somogyország kincse" elismerést kapott a balatonboglári GömbkilátóA kilátót a 70-es években Xantus Jánosról nevezték el. A város néhány éve díszkivilágítással látta el a Gömbkilátót, amelynek impozáns látványa nemcsak az autópályáról, hanem a vízről és a túlsó partról is tájékozódási pontként szolgál.


Fotó: www.balatonboglar.com

Forrás: somogy.hu

-tk-