Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila is megszavazta az árfolyamgát határidejének meghosszabbítását

Gelencsér Attila is megszavazta az árfolyamgát határidejének meghosszabbítását

Kiszélesedett az árfolyamgát igénybevételének lehetősége – mondta el  Gelencsér Attila Somogy megye elnöke,  kaposvári országgyűlési képviselő.

Gelencsér Attila


Az Országgyűlés hétfőn feloldotta a devizahitelesek árfolyamgát rendszerébe történő belépésének korlátozását. Az eredeti, május 31-ig tartó határidőt hatályon kívüli helyezték, így a devizaadósok számára a belépés lehetősége határidő nélkül folytonosan nyitva fog állni. Gelencsér Attila rendkívül szomorúnak tartja, hogy a szocialista Lamperth Mónika nem jelent meg az ülésen és szavazatával nem támogatta a bajbajutottak megsegítését.

A törvénymódosítás értelmében a három vagy több gyermeket - a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanban - nevelő nagycsaládosok akkor is részt vehetnek az árfolyamrögzítésben, ha hitelük összege a folyósításkori árfolyamon számítva meghaladta a húszmillió forintot. A rögzített árfolyamot az igénylés időpontjától függetlenül legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet majd alkalmazni. Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie – mondta Gelencsér Attila a Kaposvár Híradónak.

Elmondása szerint mintegy 450 ezer magyart érint devizaprobléma, és 150 ezer család élt eddig az árfolyamgát rögzítés lehetőségével. Somogyban körülbelül 12 ezer – ezen belül Kaposváron közel négyezer – családot érint a probléma, náluk körülbelül 175 ezer forint megtakarításról beszélhetünk évente, ha élnek az árfolyamgát lehetőségével.

-csa-