Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila javaslatát elfogadta a Parlament

Gelencsér Attila javaslatát elfogadta a Parlament
Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Selmeczi Gabriella javaslatát 123 igen, 38 nem szavazattal és 23 tartózkodással hagyta jóvá az Országgyűlés a dohányipar különadójával kapcsolatban.

Parlament,

A három fideszes előterjesztő indoklása szerint a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásdöntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtja, melyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba.A fizetendő hozzájárulás mértékét sávosan határozzák meg: az adóalap 30 milliárd forint alatti része után 0,2 százalék, 30 és 60 milliárd forint közti része után 2,5 százalék, afelett pedig 4,5 százalék.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) korábban a Parlamentben a javaslat kapcsán felidézte, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében átrendezték a kiskereskedelmi piacot, 2011-ben pedig a nemdohányzók védelme érdekében fogadtak el olyan törvényt, amely a közforgalmú helyeken, zárt térben megtiltotta a dohányzást. Utóbbi nem vetette vissza a vendéglátók forgalmát - emelte ki, s szólt arról is, hogy a kormányzati intézkedések miatt a WHO kitüntette Orbán Viktor miniszterelnököt.


MTI/MCOnet