Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila megyei elnök az IMF tárgyalásokról

Gelencsér Attila megyei elnök az IMF tárgyalásokról

A magyar kormány eltökélt abban, hogy a 2008-hoz hasonló, rossz megállapodást nem fog kötni az IMF-fel, és mindent megtesz, hogy a megállapodás fókuszát a megszorításokról az érdemi növekedés irányába tolja el - nyilatkozta Gelencsér Attila megyeelnök az IMF tárgyalások kapcsán.

Egy jó megállapodást kell kötni az IMF-fel - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton, Kötcsén. A találkozón a valutaalappal folytatott tárgyalásokon túl, gazdaságpolitikáról és a nagy rendszerek átalakításáról is szó esett. A pikniket 2004. óta fideszes politikusok és a jobboldali értelmiség részvételével rendezték meg a somogy megyei településen.

"Valóban különleges aktualitással és érdeklődéssel bír az IMF-fel történő megállapodás, ami hangsúlyos témája volt az őszi szezonnyitó frakcióülésünknek is." - nyilatkozta Gelencsér Attila Somogy megyei elnök.Orbán Viktor is részt vett a kötsei találkozón, ahol az IMF tárgyalás volt az egyik kiemelt téma"A magyar kormány eltökélt abban, hogy a 2008-hoz hasonló, rossz megállapodást nem fog kötni az IMF-fel, és mindent megtesz, hogy a megállapodás fókuszát a megszorításokról az érdemi növekedés irányába tolja el. Ehhez fontos tudnunk, hogy Magyarországnak saját problémái miatt nincs szüksége az IMF-megállapodásra, egy biztonságihitel-megállapodásra az uniós problémák miatt van szüksége. Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre. Tehát ebből a megállapodásból egy úgynevezett „gazdasági - védőhálót” szeretnénk alkotni."

Gelencsér Attila

 

Gelencsér Attila önkormányzati képviselő is részt vett a találkozón Kötsén

 


Gelencsér Attila hozzátette: "Jó, ha tudjuk, a Nemzetközi Valutaalap követelései megegyeznek a négy évvel ezelőttivel. Az IMF ma pontosan azt követeli tőlünk, mint amit a szocialista kormánytól követelt. A valutaalap ugyanúgy a költségvetési kiadások visszafogását várja el, mint négy évvel ezelőtt, és "követeli azt a ( akkori pénzben) hatszázmilliárdos nagy pénzügyi csomagot, amit a szocialista kormányok az IMF-hitelből a bankoknak átadtak. Alaposan végig kell gondolni a megállapodást. Főleg így hogy nem létszükség nekünk az IMF pénze. Nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás.


Az IMF tárgyalásokról kérdezték Gelencsér Attila Somogy megyei elnököt

Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyeznünk: a kormány jól áll az egyik fontos céljának megvalósításában, az ország adósságcsapdából való kivezetésében. Az államadósság csökken - a 2010-es kormányváltáskori forintértékkel számolva jelenleg 77 százalék körül van a mértéke -, a devizahitelesek közül is sok százezernek nyújtott segítséget a kabinet, az eladósodott vállalatok szintjén azonban még nem történt elég változás, ott boldogulunk a legnehezebben." - zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

IMF


A magyar kormány eltökélt abban, hogy a 2008-hoz hasonló, rossz megállapodást nem fog kötni az IMF-fel