Hírek - Gelencsér Attila

Gelencsér Attila Somogy megye és a kínai Gansu tartomány kapcsolatáról

Gelencsér Attila Somogy megye és a kínai Gansu tartomány kapcsolatáról


A Somogy Megyei Közgyűlés elnökét, Gelencsér Attilát a megye kínai kapcsolatairól kérdeztük, amely elég régre nyúlik vissza.

Gelencsér Attila,


A közép-nyugat Kínában található Gansu tartománnyal a 90-es évek közepén indult meg az informális kapcsolatfelvétel. Az első találkozókon a kínai fél részletesen ismertette szándékait, régiójuk lehetőségeit - elsősorban üzleti téren, idegenforgalmi kapcsolatok, oktatási csere - kezdte Gelencsér Attila.

Az együttműködés aláírása után a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium szerződéses kapcsolatba lépett egy Lanzhou-i középiskolával, melynek eredményeként 50 kínai diák érkezett cserekapcsolat keretében Kaposvárra,  ahol Gansu tartományt bemutató kiállítás is nyílt.

Ugyanebben az évben, 1998 nyarán a Lanzhou-i 40 fős Nemzeti Dal- és Néptáncegyüttes részt vett a siófoki Aranykagyló Fesztiválon. A következő években (elsősorban vízumkiadási problémák miatt) nem sikerült a cserekapcsolatokat folytatni - tudtuk meg a megyei elnöktől.

1999-től folyamatossá váltak mindkét fél részéről az üzletember-találkozók. Tárgyalások zajlottak az igali termálfürdő megvételéről csakúgy, mint különböző gyártási technológiák exportjáról. Közben Gansu tarományi székhelyén, Lanzhou-ban felépült az ún. Magyar-Kínai Kereskedelmi Központ, melynek felavatására 2001 májusában került sor. Itt kedvezméyes bérleti jogot kínált fel a partner magyar vállalkozóknak, amit nem tudtunk kihasználni. A törekvések ellenére sajnos azóta sem sikerült eredményeket elérni gazdasági vonalon.

A kínai tartomány vezetőinek 2005-ös látogatása során felmerült az egyetemek közötti együttműködés és egy ösztöndíjprogramban való részvétel elősegítése. A kezdeményezés hatására 2006-ban a Somogy megyei vezetők látogatása során szándéknyilatkozat aláírására került sor a Kaposvári és a Lanzhou-i Egyetem között mind diákok, mind pedig oktatók cseréjére.

Jakó Gergely, Kína


A későbbi nemzetközi kapcsolatok koordinálását elősegítendő, a kínai fél külföldi partnerei számára több hónapos gyakornoki ösztöndíj-programot hirdetett 2006-ban, melynek témái civilizációs tárgyak, nyelvi alapismeretek, a tartományi külügyi iroda tevékenysége, valamint helyismereti órák, intézménylátogatások. E program azóta is folyamatos, eddig 5 alkalommal vett részt a megyei önkormányzat illetve a Kaposvári Egyetem 1-1 munkatársa.

2008-ban indult útjára egy magyar-kínai önkormányzati konferencia-sorozat Budapesten, melyen részt vett testvérmegyénk, Gansu tartomány is. Meghívásukra pedig Somogy -egyedüli magyar megyeként- delegációja is résztvevője és előadója volt Pekingben a ”Nemzetközi baráti együttműködések Kínával” című konferenciának, ahol 35 ország képviseltette magát - derült ki.

Legutóbb az idei év június hónapjának végén járt kínai delegáció somogyban, ekkor megállapodott a távol keleti ország delegációja Somogy elöljáróival, hogy nemcsak a kultúra, de az egészségügy és az élelmiszerbiztonság területén is együtt kíván működni Somogy megye és a kínai Gansu tartomány. Habár vannak kulturális különbségek a két nép között, de pontosan ezek a különbségek alkalmasak arra, hogy tanuljanak egymástól kínai és somogyi emberek.

A testvértartományi ösztöndíjprogramban már több somogyi is ismerkedhetett a kínai kultúrával Gansu tartományban, most azonban szorosabbra fűzte a kapcsolatot a kínai tartomány és Somogy megye. A kulturális együttműködési megállapodás aláírásával tovább bővíthetik a megyei vezetők a közös munka területeit - véli Gelencsér Attila.


Együttműködési aláírás Somogy megye és Gansu Tartomány között (Somogy TV)


Az idei esztendőben egy somogyi szenzáció is született Kínában - folytatta a közgyűlés elnöke.

Ábrahám Levente, a Somogy Megyei Múzeum megbízott igazgatója kínai útja során öt új rablópille, illetve hangyaleső fajt azonosított a távol-keleti országban. Kínában egy olyan 30-35 fajuk található a mérsékelt övi területeken - tehát észak Kínában kevesebb, Dél-Kínában ahol szubtrópusi éghajlat van ott nagyobb számban vannak már. A kutató több éves munkakapcsolata nyomán jutott el a távol-keleti országba, ahol két hetet töltött, s konzultált kínai kollégáival az elért eredményekről és a kutatás jövőbeni irányairól.

Érdekesség, hogy ezidáig nem ismerték a helyi kutatók ezeket a fajokat, amelynek oka az is lehet, hogy habár eszközeikben felkészültek, szakirodalmuk igencsak hiányos. Bizonyos értelemben van egy lemaradás az európai ilyen típusú tudományokhoz viszonyítva, mert nincsenek meg a hagyományok, nincsenek meg azok a hagyományok, amelyeket itt európában 200 év óta folytatunk és nincsenek meg azok a szakkönyvek sem. Másrészről kínában rendkívül modern laboratóriumok vannak. Rendkívül modern eszközökkel és kiváló munkabírással.

A kapcsolat egyébként a somogyi kutató és a kínai agráregyetem között már fél évtizede kezdődött, amikor egy szakdolgozatát író végzős hallgató megkereste Ábrahám Leventét, hogy segítsen neki diplomamunkája megírásában - zárta az interjút Gelencsér Attila.