Hírek - Gelencsér Attila

Gyermekvédelemre ajánlják az utazás költségeit

Gyermekvédelemre ajánlják az utazás költségeit

Gyermekvédelmi célra ajánlja fel azori-szigeteki utazásának költségét a tizenkét megyei közgyűlési elnök. Az ott-tartózkodás költségét az Európai Régiók Gyűlése (AER) állta, csak a repülőjegyeket kellett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fizetnie - közölte Gelencsér Attila hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az egyik bulvárlap írására reagálva.
Fél évig hallgattuk, hogy olyan a médiatörvény, amely szerint nem lehet szabadon véleményt nyilvánítani, ehhez képest azonban szabad csúsztatni és félrevezetni emberek százezreit - reagált az egyik bulvárlap írására Gelencsér Attila, majd hozzátette: Az Európai Régiók Gyűlése (AER) az európai tagságunkkal együtt járó kötelezettség. Az európai vezetőség valóban minden évben más helyszínt választ, ebben az évben Portugáliában tartották a tanácskozást. A magunk részéről mi is el tudtuk volna képzelni, hogy közelebb legyen, ahogyan tavaly előtt például Strasbourgban volt a tanácskozás. Szakmailag azért volt fontos a részvétel, mert néhány hét múlva a megyék felelnek majd a területfejlesztési források elosztásáért. Az ott-tartózkodás költségét az Európai Régiók Gyűlése állta, és a repülőjegyeket kellett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fizetnie. Érzékelve azt, hogy nehéz körülmények között sokan rossz érzéseket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, ha egy közéleti ember külföldön tartózkodik, ezért a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után mai ülésén a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy döntött, hogy az úttal kapcsolatos kiadást, a fejenként hozzávetőlegesen 200 ezer forintot a megyéinkben működő gyermekvédelmi intézményeknek ajánlunk fel saját zsebből - mondta Gelencsér Attila.

A közgyűlési elnökök és a frakcióvezető egyeztetéséről Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke azt mondta: Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Ahogyan Lázár János a délutáni egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, megismételte: nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta - közölte a sajtófőnök. Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke kifejtette: az Európai Régiók Gyűlése 270 európai régiót - köztük a magyar megyéket - tömörítő szervezet. A november végi tanácskozáson egyrészt elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megye által előterjesztett összeurópai romastratégiát, másrészt konzultációt szerveztek az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával a magyar megyék területfejlesztési munkájának hatékonyabbá válása érdekében.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online