Videógaléria - Gelencsér Attila

Hagyják békén a nyugdíjasokat! -Video-

Hagyják békén a nyugdíjasokat! -Video-

A szocialisták által kommunikált nyugdíjakat és nyugdíjasokat érő vádakra reagált Gelencsér Attila a somogy megyei kettes számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje. A Fidesz politikusa sajtótájékoztató keretében ismertette saját és pártja álláspontját kedden délelőtt Kaposváron.


Papp György, a tájékoztató vendége, az Idősügyi Tanács tagja elmondta, hogy Magyarországon 4-6 éve tart a gazdasági és társadalmi válság, mely kihat a szociális helyzetre, az egészségügyre, az ideológiára és a közbiztonságra. A társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai a gyerekek és a nyugdíjasok. Hazánkban ma utóbbiak nagy része a létminimum alatt él. A nyugdíjasok helyzete a katasztrófa és a nyomor szélén áll. Éppen ezért nevetségesek a Fideszt ért támadások, mely során a szocialisták a svéd nyugdíjmodell bevezetésével riogatnak. Svédországban a nyugdíjkorhatár 61 év, Magyarországon most 65 év. Svédországban a nyugdíj 13 ezer svéd korona, ami 325 ezer forint, a magyar átlagnyugdíj pedig 87.500 forint. Olyannal riogat az MSZP, ami egy magyar nyugdíjas részére, ha választható lenne, nyilván nem is kérdés.


Szívem, lelkem attól sajog, hogy a szocialisták nem kímélik most sem a nyugdíjasokat - kezdte tájékoztatóját Gelencsér Attila.A nyugdíjasokat érinti a legsúlyosabban a bolti árak elszabadulása és a rezsiköltségek két számjegyű emelkedése, mivel a többi kormányzati megszorítással és a hatósági áremelésekkel még a nyugdíj minimális emelése ellenére is több mint hat százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A lakhatáshoz nélkülözhetetlen háztartási energia, a vízdíj, a szemétszállítás, a csatornadíj ugyanis 8-15 százalékkal nőtt, amely a társasházban élők közös költségét is drasztikusan emeli. A helyzetet tovább rontja, hogy az időseket viseli meg a legnagyobb mértékben a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának elszabadulása. A nyugdíjak reálértéke évek óta csökken, a nyugdíjas infláció pedig rendre meghaladja a rendes inflációt (a 2006-2007-es évben például két számjegyűvé vált a nyugdíjas infláció növekedése). Tavaly a kormányzat elvette a 13. havi nyugdíjat annak ellenére, hogy már korábban maximalizálták annak felső határát. Ez a megszorítás mintegy 80 milliárdos kiesést jelentett a nyugdíjasoknak.


A korábban elfogadott 2009-re szánt korrekciós nyugdíjemeléseket szép csendben elhalasztották, és áttolták a következő évre. Ez további 23 milliárdos veszteséget jelent a nyugdíjasoknak, ez összesen több, mint 100 millió forint, amit a kormány csak ezzel a két intézkedéssel elvett a nyugdíjasoktól, s nem tudni, hogy mi lett ezzel az összeggel.
Mindezekkel a kormányzat lehetetlenné teszi a nyugdíjasok számára a megélhetést.
Gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé
A Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat. A magán-nyugdíjpénztárak privatizációját célzó törekvéseikkel pedig a pénztárak hatalmas vagyona (2100 milliárd forint) szintén szabad prédává vált volna a befektetők számára. Szerencsére Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult a magán-nyugdíjpénztárak privatizációja miatt, így átmenetileg kudarcot vallott a szocialistáknak azon kísérlete, hogy ellopják a nyugdíjakat. A Fidesz garantálja, hogy meg fogja védeni a nyugdíjakat, állami kézben tartja a nyugdíjalapot, és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.


Magyarországon kevesebb a munkahely, kevesebben dolgoznak, mint pl. a hasonló méretű Csehországban, ahol 1 millió emberrel van több munkája. 2002-höz duplájára nőt a munkanélküliségi ráta, ezen kell változtatni.
A nyugdíjrendszeren nem azzal lehet segíteni, amit az MSZP csinált, hogy emeli a korhatárt és elveszi a nyugdíjakat, hanem azzal, hogy a gazdaságra és a munkahelyteremtésre koncentrálunk. Több munkahely, több befizető, stabil nyugdíj.
Az MSZP-nek már nincs hitele, hogy a nyugdíjasok higgyenek nekik, ezért megpróbálja a másik oldalt befeketíteni. A KDNP javaslatában pedig az szerepelt, hogy azok is részesülhessenek 70 éves koruktól nyugdíjban, akik kiszorultak az ellátotti körből és jelenleg semmilyen támogatásban nem részesülnek- zárta tájékoztatóját Gelencsér Attila.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online