Hírek - Gelencsér Attila

Hatékony és átlátható ellátásról tárgyaltak

Hatékony és átlátható ellátásról tárgyaltak

A rendszer egyszerre pazarol és éhezik - mondta Gelencsér Attila a somogyi egészségügyi intézmények vezetőivel és fenntartóival folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. Megyénk ismét éllovas, modellt mutató szerepre tör, ezúttal az egészségügyi rendszer átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele a cél.

Négy fekvő- és hét járóbetegellátó intézmény vezetői és fenntartói ültek csütörtök délelőtt közös asztalhoz, hogy a somogyi betegek érdekeit szem előtt tartva tárgyaljanak az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételéről, s elképzeléseik Semmelweis Tervbe illesztéséről.

Szeretnénk felkészülten állni, amikor az egészségügyi ellátórendszer átszervezéséről dönt az államtitkárság. Olyan egészségügyet kell létrehozni ami legjobban szolgálja a somogyiakat - mondta a megbeszélés után a sajtó képviselőinek Gelencsér Attila. Ilyen elképzelés lehet a szociális ellátás és a krónikus ellátás integrációja, melyre vonatkozó javaslatot már letették az illetékes szaktárca asztalára. Az egészségügyi ellátó rendszerek Európában is 1-1,5 milliós populációra vannak tervezve, mely megfelel a jelenlegi kormányzati elképzeléseknek is, és a Pannon Egészségügyi Társulás (PET) eszerint szerveződik. A közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, hogy Somogyban jelenleg 30-nál több szakma szervezhető megyei szinten. Céljuk pedig az, hogy hatékony, racionális, átlátható, a betegek érdekeit szem előtt tartó ellátó rendszer alakuljon ki. Ezért folynak most a tárgyalások, melyeknek első eredményét júniusra várják, mikorra megszületik a somogyi egészségügyi koncepció. Gelencsér Attila kifejtette azt is, hogy megyénk alkalmas két szakterületen - az onkológiában és a mosdósi tüdőgyógyászatban - is csúcsellátást nyújtani.

A megye komplex egészségügyi rendszerét átvizsgálták, s elképzeléseik szinkronban vannak a Semmelweis Terv irányával. Kiegészítő javaslatokat készítenek a kormányzati tervhez, mely alapvetően a megyékre épít, s ezekkel a mai egyeztetésen minden résztvevő egyetértett - mondta dr. Moizs Mariann a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója. Hozzátette: a PET-ben érdekelt három megyei kórház között heti szintű egyeztetés zajlik.

A modell értékű célok megvalósításához egészségügyi szakértő segítségével igyekeznek eljutni. Dózsa Csabát kérték fel, aki elmondta, hogy részletesen ismerik az OEP finanszírozás megyei adatait, a Somogyból be- és kifelé tartó betegutakat. Jelentős átmozgások vannak, ezért javasolják új típusú ellátási formák bevezetését, mint például a telemedicina, az egynapos sebészet, az egészségügyi és szociális ellátások együttes szervezése. Cél a betegeket középpontba állító koncepció kidolgozása. A PET tervezéséhez mindhárom megyének saját szakértői csapata van, az együttműködés terve pedig a specialitásokra terjed ki, mint a háttérszolgáltatások közös szervezése, közös beszerzések. A siófoki kórháznak eddig is voltak közös betegútjai Veszprémmel és Fejérrel, tehát működőképes lehet az elképzelés. Dózsa Csaba kiemelte azt is, hogy az illúziókat le kell bontani, mindenkinek reális képet kell kapnia az egészségügy helyzetéről. A munka ami megbeszéléssel nem ért véget, ez csak egy köztes állomás volt a továbbiakhoz, mely szerint júniusra készül el a megyei terv, júliusra a PET terve és december végéig a finanszírozással kapcsolatos elképzelések is napvilágot látnak.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online