Hírek - Gelencsér Attila

Hatékonyabbá kell tenni a pályáztatást

Hatékonyabbá kell tenni a pályáztatást

Az élethez kell igazítani, elérhetőbbé, s nem utolsó sorban gyorsabbá kell tenni a pályázatokat - mondta Gelencsér Attila, a Dél-Dunántúli Regionális Tervezési Bizottság elnöke a testület mai ülése után.  

Az elmúlt időszak pályázati rendszerét csúfosan elrontották, ezen pedig sürgősen változtatni kell. Normál pályázó gyakran mire megkaphatta volna a pénzt már nem is akarta, vagy nem is tudta megvalósítani a projektet, mert az is előfordult például, hogy csődbe is ment, olyan lassú volt az ügymenet. Ezen mindenképpen változtatni kell, az élethez kell igazítani, elérhetőbbé, s nem utolsó sorban gyorsabbá kell tenni a pályázatokat. Azonban nem minden problémát lehet azonban azonnal megoldani, hiszen az uniós költségvetési ciklus közepén tartunk, emiatt a prioritások egyelőre nem változnak. Ha a régióban gazdaságfejlesztésre, turizmusfejlesztésre, több számjegyű utak fejlesztésére volt lehetőség, merthogy ilyen pályázati ablakok működtek, akkor sajnos mi nem találhatunk ki valami vadonatújat, ki kell várnunk 2013-at, amikor ez a ciklus véget ér. Az új kormány igazából akkor valósíthatja meg saját elképzeléseit. Így egyelőre be kell érni azzal, hogy a pályázatok célja a jövőben valóban teljesül majd - közölte Gelencsér Attila.

Siófoki beruházás is szerepel a kiemelt projektek között

 

A regionális tervezési bizottsági mai ülésén  döntés született az operatív programok 2011-13. évi akcióterveibe illeszthető kiemelt projektjavaslatok köréről, melyek között kaposvári szociális célú városrehabilitáció és siófoki kulturális központ  megvalósítása is szerepel. Emellett vállalati együttműködés, turisztikai szolgáltatások fejlesztése, desztinációs menedzsmentek létrehozása, rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése, 4 és 5 számjegyű utak és kerékpárutak fejlesztése is szerepet kapott a pályázati elképzelésekben. Gelencsér Attila hangsúlyozta, hogy a 67-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését és a Csiky Gergely Színház felújítását is támogatni kell Somogyban a Széchenyi Tervből. A bizottság az uniós pályázók tapasztalatai alapján írta össze javaslatait, melyeket a regionális fejlesztési ügynökség még ebben a hónapban véleményez, majd ezek alapján írják ki a pályázatokat.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online