Hírek - Gelencsér Attila

Hetes példát mutat az országnak

Hetes példát mutat az országnak

A mai válságos időben példaértékű az a bizakodás, jövőbe tekintés, amit Hetesen tapasztalunk - mondta Gelencsér Attila csütörtök délelőtt a Csillagszem Bölcsőde ünnepélyes átadásán. A közel 85 millió forintból felépült intézményben kiemelten kezelik a gyermekek egészséges fejlődését, melyhez sóbarlang terápiás szobát is igénybe vehetnek mától.
Hetes legújabb fejlesztésének, a Csillagszem Bölcsődének a felépítése összesen közel 85 millió forint értékben valósult meg, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam csaknem 70 millió forint támogatást nyújtott. A húsz gyermek befogadására alkalmas Csillagszem Bölcsődének egyik különlegessége, hogy a gyermekek egészségének megőrzése érdekében külön „Sóbarlang" került kialakításra. A só a szervezet számára fontos kémiai elemeket, jódot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, szelént - és számos más hasznos anyagot - tartalmaz. Az állandóan párolgó és újra lecsapódó só negatív iontöltést hoz létre, amely a szervezetet károsító pozitív töltéseket (pl.: elektroszmog) közömbösíti, a szervezet egyensúlyát helyreállítja. A telepített sóbarlang harmonizáló erejét kihasználva csökkenthetjük a szükséges gyógyszerek mennyiségét, valamint a rövid és hosszú távú gyógyszer mellékhatásokat. Gyermekeknél az előny még kifejezettebb, az ő "tiszta" szervezetük kedvezőbben reagál a természetes gyógymódokra, mint a felnőtt ember szervezete.

Török Tiborné, Hetes polgármestere kiemelte: a hetesi szülőknek ezentúl nem kell kilométereket utazniuk Kaposvárig, hogy igénybe vehessék a bölcsődei ellátást. A kistérség sikeres pályázatnak és a helyi összefogásnak köszönhetően a szülők ezentúl közel az otthonukhoz egy korszerűen felszerelt, a modernkor vívmányainak megfelelő, biztonságos intézménybe hordhatják a gyerekeiket. A beruházásnak köszönhetően 5 új munkahely jött létre Hetesen, így a helyi foglalkoztatás is jelentősen javult.

A mai válságos időben példaértékű az a bizakodás, jövőbe tekintés, amit Hetesen tapasztalunk. Van még olyan közösség, amely egy fogyó társadalomban mer gyerekekben gondolkodni, bízik a családokban. És a családok mernek gyermeket vállalni. A kisebb településeken sokkal nagyobb probléma a népességfogyás és az elöregedés folyamata. Sajnos egyre több az idős ember, és alig születnek gyerekek. Ehhez képest az, hogy egy 1200 lelkes közösség, a hetesiek mertek vállalkozni bölcsődét építeni - amit nyilván számításaik szerint élettel meg is tudnak tölteni - ez egy óriási dolog. Reményvesztett az a nemzet, ahol nem születnek gyerekek. Nem beszélve arról, hogy ezzel munkahelyeket is tudtak teremteni. Magyarország kormánya kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogassa a bölcsődéket és óvodákat, ennek egyik tanújele ez a gyönyörű épület is, amit ma itt Hetes avathatunk. Hazánkban 160 éve működik a bölcsődei hálózat. A benne dolgozók megbecsüléseként egy életpálya-modellt dolgoz ki a kormány, ami már jövőre elkészülhet - mondta Gelencsér Attila az intézmény átadásán.

A hetesi bölcsőde épülete több mint 300 négyzetméter alapterületű, amely helyet ad két foglalkoztatónak, melegítőkonyhának, és egy fedett terasznak, ahol biztonságban játszhatnak a kisgyermekek. Az Európai Uniós követelményeknek megfelelően a bölcsőde teljesen akadálymentesített, így bárki számára megközelíthető és igénybe vehető.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online