Hírek - Gelencsér Attila

Ismét példa lehet a magyar

Ismét példa lehet a magyar

Nem engedünk a 48-ból. És nem engedünk 56-ból és 89-ből sem - mondta ünnepi beszédében Szita Károly. Kaposvár a Széchenyi-, a Petőfi- és a Kossuth téren emlékezett a forradalom és szabadságharc hőseire.
Valamennyi helyszínen a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés, majd a Füred Rock Szín Kör műsora következett az első két eseményen, melyeket koszorúzás zárt. A Kossuth téren Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondta el ünnepi gondolatait:

- Világraszóló példa a magyar. Tanúbizonyságot tett erős hitből és hazaszeretetből - mondta ünnepi beszédében Kaposvár polgármestere, aki párhuzamot vont a 48-as hősök és a mai magyarság között. Mint mondta: „Nemzeti önrendelkezésünkért vívjuk a harcot nap, mint nap egy globalizálódó világban. Vívjuk harcunkat függetlenségünk megtartásáért, mert ragaszkodunk Petőfiék örökségéhez. Vívjuk a harcot a nagy birodalmakkal - miként Petőfiék is tették -, mert nem a segítségben hiszünk, hanem a méltányos megegyezésekben, nem a kiszolgáltatottságban, hanem a biztonságos megélhetés megteremtésében."

Szita Károly szerint a legfőbb feladat napjainkban is Magyarország jövőjének védelmezése, melyet önzés helyett összefogással, bezárkózás helyett egymásra való odafigyeléssel lehet elérni.

A magyar nemzet ma ismét példaként szolgálhat, ahogy a 48-as hősök is - tette hozzá a polgármester. Példa azoknak, akik megoldást keresnek a világ jobbítására, akik hisznek az elvégzett munka erejében, mint azt a kaposváriak is bebizonyították, példa azoknak akik közösségben akarnak élni és azoknak, akik „fontosnak tartják a nemzeti önrendelkezést, akik számára a függetlenséget nem pecsétes papír adja holmi nagyhatalmaktól."

Mi, magyarok harcolunk a változás, a változtatás jogáért, nem áruljuk el hazánkat és városunkat, hiszünk abban, hogy jót magunkkal, magunknak kell cselekedünk, hogy szorgalmunk, tisztességünk képessé tesz bennünket a jócselekedetre - emelte ki Szita Károly, aki szerint ennyi erő nem hozhat más, csak sikert Kaposvár számára.

A polgármester ünnepi beszédét követően a Munkácsy Mihály Gimnázium diákjai az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb műsorát adták elő, majd Szita Károly Gelencsér Attilával, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökével megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online