Hírek - Gelencsér Attila

Ismét példát mutattak Somogyban

Ismét példát mutattak Somogyban

Hősies helytállásukért kitüntetésre javasolja a vótapusztai szociális otthonban keletkezett tűzesetnél segédkező önkénteseket Gelencsér Attila. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Hegyi Lászlóval, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőjével és Karsai József, Kadarkút polgármesterével szerdán a leégett kastélyépületnél járt, majd meglátogatta a szociális intézmény ideiglenes helyre költöztetett lakóit.
Szomorú látvány fogadta szerdán délelőtt a Vótapusztára látogatókat. Az egykori Somssich kastély tető nélküli, üszkös, leégett épülete, a még mindig maró füstszag felidézte a hétfői tragédiát. Bár személyi sérülés nem történt, ám 44 idős, ember életét mégis megváltoztatta a tűz. S az a sokak számára egyszerűnek tűnő - hírekben milliószor hallott - tény, hogy személyi sérülés nem történt, bizony nem csak a hivatásuk szerint védelmezőknek köszönhető. A vótapusztaiak egy emberként mozdultak meg, s indultak a szociális otthon lakóinak segítségére. Tudták, hogy az idős, sok esetben magatehetetlen embereknek szüksége van a segítségre.

A vótapusztai lakosok jöttek lelkesen és megtették amit lehet. Hősök - mondta Óvári Róbert, a leégett intézmény igazgatója. A lakók megmaradt személyes tárgyait ezekben a napokban is próbálják megmenteni. A kastély a kadarkútiak egyik kedves épülete, idén ünnepelték volna 100 éves évfordulóját és a szeretetotthon 25 éves fennállásáról is az idei évben akartak megemlékezni. - Tudom, hogy nem adták és nem adtuk fel, hogy itt még idősek otthona működjön az egyház fenntartásában. Sajnos nekünk, akik ismertük ezt az épületet, mondhatnám töviről-hegyire, ez szörnyű - mondta Karsai József polgármester. A Somssich grófok egykori vadászkastélyát nemrég pályázati pénzből szerette volna felújítani a Pünkösdi Egyház. De nem adták fel, továbbra is az egyház üzemelteti az otthont és terveik szerint a jövőben is gondoskodnak a tűzből kimentett idősekről. A segítség ebben a tekintetben sem maradt el. A tűzvész napján a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ segítségével órákon belül másik idősotthonokba vitték a megrémült lakókat.

A példás összefogásnak köszönhetően gyorsan megoldották a kényszerhelyzetet. A mentést a helyiek kezdték el és nagy részük volt abban, hogy nem történet nagyobb baj. Emberek, köztük egyébként számos ott élő cigányság segítő kezet nyújtott, óriási hóban és hidegben mentek és életet mentettek. Nem egyszerűen csak segítettek, hanem elsőként értek oda. Én a magam részéről a belügyminiszter úrhoz felterjesztéssel fogok élni, hogy életmentésért érmet kaphassanak. Hősies magatartásuk példa lehet valamennyi somogyi számára - hangsúlyozta Gelencsér Attila.

Ha helyreállítható az épület, akkor mindent meg kell tenni, hogy ezek az idő emberek megyei és kormányzati összefogással az megtörténhessen mielőbb és visszaköltözhessenek ezek a lakók a kastélyba. Ha nem, akkor is biztosítani kell, hogy ez a Pünkösdi Egyház által fenntartott intézmény továbbra is működhessen - tette hozzá Hegyi László a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Az idősek azóta berendezkedtek ideiglenes helyükön, s hálával gondolnak életük megmentőire. Az intézmények vezetői pedig azon dolgoznak, hogy továbbra is az egyház kaphassa meg a normatívát, és ápolja az időseket az ideiglenes gondozási helyeken.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online