Hírek - Gelencsér Attila

Ismét sikeres volt a somogyi lobbi

Ismét sikeres volt a somogyi lobbi

A hatékony lobbi tevékenységnek, és a polgármesterekkel történő egyeztetésnek köszönhető az, hogy Somogy megye közel 10%-ban részesült az önkormányzatokat támogató, kétkörös kormányzati segítségből - hangsúlyozta Gelencsér Attila az önkormányzatok újabb állami támogatásával kapcsolatban.
Jól végezték dolgukat a somogyi országgyűlési képviselők, akik több héten keresztül megyéjük településeiért, az érdekérvényesítés pedig úgy tűnik, sikeres volt. A megye ugyanis a hét milliárd forintos kormányzati keret csaknem 10%-át kapta meg, a reális 1/19-ed rész helyett. Az önkormányzatokon keresztül pedig a somogyi emberek kaptak segítséget a kormánytól. A megyei önkormányzatok is, és rajtunk keresztül az általunk gondozott idős emberek, árva gyerekek, és tanulók is biztonságba kerültek újra, tekintettel arra, hogy a második legnagyobb összeggel a Somogy Megyei Önkormányzat is kivette a részét ebből a pályázatból. A kormány a támogatás mértékével elismerte azt az újjászervezési munkát, ami jelenleg Somogyban történik - közölte Gelencsér Attila.

A megye a két fordulós forráskiosztás során valamivel több mint 1,7 milliárd forintos támogatáshoz jutott, ám ez nem jelent végső megoldást. Az ugyanis annak a munkának az eredménye lesz, amely most zajlik a parlamentben. A 2/3-os sarkalatos törvények garmadáját próbáljuk elfogadni, amelyek mindegyike Magyarországot szervezi újjá. Az önkormányzati rendszer nem önhibás pályázaton keresztül megmenthető, hanem sokkal inkább egy új önkormányzati törvénnyel, a feladatok, és hatáskörök újraszabásával, a jellemzően deficites, nagy ráfordítást igénylő feladatok államosításával. Ezzel az önkormányzatok a jövőben végre olyan feladatokat kapnak majd, amivel valóban meg tudnak birkózni - tette hozzá a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online