Hírek - Gelencsér Attila

Jövőre erősödik a megyei szerepkör

Jövőre erősödik a megyei szerepkör

Elfogadta a megyei önkormányzat 2012-es költségvetési koncepcióját Somogy Megye Közgyűlése szerdán. Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke elmondta: elsősorban a területfejlesztésre koncentrálhatnak a jövőben, így befolyásolhatják majd mindazt, amit eddig kívülről nézegettek.
Gelencsér Attila a jövő évi költségvetés koncepciójáról elmondta a közgyűlésnek: az került a koncepcióba, ami tudható a jövő évről. A konkrét számokat az ország büdzséjének fényében határozzák majd meg. Egyelőre úgy tűnik, hogy 5 milliárd forintot kapnak a megyei önkormányzatok a hivatalok működtetésére. Három területre érkezik költségvetési forrás, s abból kell kigazdálkodni a megyei közgyűlés kiadásait, a hivatali apparátus bérét és az önkormányzati hivatal dologi kiadásait. Elképesztően fájóan és nyomasztóan eszköztelen volt a megyei önkormányzat sok tekintetben, hiszen nem volt valós ráhatása arra, hogy a megyében mi történjék például fejlesztések terén. A megye parlamentje, legfelsőbb grémiuma, az a 20 év alatt egy intézményfenntartó feladattá silányult. Amikor mi jártuk a vidéket, akkor - gondolom elődeim is így voltak ezzel - akkor a választópolgárok megszólítottak mindenkit, hogy mi fogunk segíteni az ott élőkön? Hogyan fogjuk segíteni a balatoni turizmust, az erdőgazdálkodást? És akkor mi azt a választ szoktuk adni, hogy lobbizunk. Valódi eredményeket így nem is tudott elérni a megye eszköz és forrás hiányában. A jövőben azonban erősödhet a megyei szerepkör, hiszen az uniós fejlesztési pénzek elosztásának tervezését már a megyék végzik majd, és lassan átveszik a regionális fejlesztési tanácsok feladatait.

A dolgozók bérére sem volt elegendő öt éve már az államtól kapott normatíva. Ehhez jött a 2006-2010 közötti forráselvonás, amit tetézett, hogy négy év alatt összesen 25 millió forintnyi önhikit kapott a megye. Januártól azonban megszabadulnak a megyék ettől a nyomasztó tehertől. A megyei közgyűlés átveszi a regionális fejlesztési tanács javaslattételi jogát, s készülhet a következő uniós költségvetési ciklusra. A tervek szerint a vidékfejlesztést is szeretnék a megyékhez becsatornázni, a Leaderek eddigi pazarló gazdálkodása helyett. Bizonyos vagyonelemeknek a megyénél kellene maradniuk, célszerű megtartani a Somogyi Média kft-t, a Somogy Televíziót, az alapítványokat, Vállalkozói központot (Inkubátorház), a táborokat, üdülőket és képzőhelyeket. Azokat azonban, amelyek csak a pénzt viszik önsorsrontás lenne megtartani - tette még hozzá a közgyűlés elnöke, majd örömét fejezte ki a hozzászólásokat követően, hogy értik a képviselők a megye jövőjének lényegét. A 2012. évi költségvetési koncepciót két szocialista és egy jobbikos képviselő tartózkodása mellett fogadta el a közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek közt a megye kötvényállományának kölcsönjogviszonnyá történő átalakításáról, valamint elfogadták az önkormányzat idei költségvetésének I. - III. negyedévi teljesítéséről szóló tájékoztatót, és tudomásul vették dr. Vörös Tamás megyei főjegyző teljesítményértékelését.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online