Hírek - Gelencsér Attila

Kaposvár céljai illeszkednek a kormány terveihez

Kaposvár céljai illeszkednek a kormány terveihez

Mintegy kétmilliárd forint értékű új szalámi érlelőt és felújított vágósort adott át dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden a Kométa '99 Zrt. kaposvári húsüzemében. Az új vágóvonalat Gelencsér Attila és Szita Károly társaságában avatta fel az államtitkár.
Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója a vállalat történetének ismertetése után elmondta: az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre, amelyhez közel egymilliárd forint támogatást nyertek el. Mint a hazai húsipar legfontosabb szereplőinek egyike, folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy piaci pozíciójukat megszilárdítsák, valamint jelentősen hozzájáruljanak az ágazat további, illetve a dél-dunántúli régió fejlődéséhez. A húsüzemben évente 800 ezer hazai gazdálkodótól vásárolt sertést. A hatékonyság növelése kiemelten fontos a vállalat számára. A fejlesztések során nem csupán a hatékonyság növelésére fordítanak kiemelt figyelmet, hanem az energiafelhasználás csökkentésére is. Példaként a több mint 400 millió forintos pályázati támogatással megépült az új szalámi érlelő részleget említette, mely nem csupán 30 százalékkal javította a vállalat gyártókapacitását, de a zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználását is jelentősen csökkentette. A következő, jelenleg folyamatban lévő saját szennyvíz-üzem és kazánház kialakításával pedig a környezet terhelését mérséklik.

Giacomo Pedranzini prezentációja

 

- A Kométa életében jelentős mérföldkő a kétmilliárd forintból megépített új vágóvonal átadása és beüzemelése. Az elhúzódó gazdasági válságban csak előremutató gondolkodással és töretlen fejlesztési hajlandósággal lehet sikert elérni. Meggyőződésem, hogy ezzel a befektetéssel a teljes élelmiszeripar hatékony működéséhez hozzájárulhatunk, továbbá bízom benne, hogy az élelmiszerlánc többi szereplője is hozzáteszi ehhez a maga részét - mondta Giacomo Pedranzini. A 600 embert foglalkoztató Kométa ügyvezető igazgatója a közeljövő terveként ismertette a kaposvári önkormányzattal, a Kaposvári Egyetemmel, valamint több helyi élelmiszeripari vállalkozással közösen kidolgozott programot, melynek célja egy élelmiszeripari központ létrehozása, valamint a sertések számának növelése a Dél-Dunántúlon.

Kardeván Endre és Gelencsér Attila

 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere - az ügyvezető által elmondottakhoz kapcsolódva - a hároméves előkészítés után elindult Kaposvári Élelmiszeripari Program (KÉLP) további fontos céljaként említette, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, garantáltan egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot: Köszönetet mondok mindazoknak, akik fontosnak tartják és tesznek is azért, hogy a kaposvári élelmiszeripar a helyi gazdaság motorjává váljon. Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, azzal munkahelyeket teremtenek Kaposváron - hangsúlyozta a polgármester.

Vendégek és dolgozók az ünnepségen

 

A mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa '99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és adjunk esélyt a családok boldogulására. A Kométa '99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt, a cég 600 embernek ad munkát, s ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. A kormány határozott szándéka, hogy hatmillióra emelkedjen a sertések száma az országban. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca elkészítette a sertéságazati stratégiát, melynek célja a sertéstenyésztés stabilizálása és növekvő pályára állítása. Ezzel párhuzamosan piacot kell teremteni a jó minőségű magyar élelmiszereknek. A korszerű, eredményes sertéstenyésztésben és tartásban egyaránt szükség van a háztáji kistermelőkre, a közepes- és a nagyüzemekre. A cél az, hogy lehetőleg minden településen legyen helyi gazdapiac, ahol egészséges, jó minőségű magyar élelmiszereket lehet vásárolni - mondta, emlékeztetve arra, hogy az országgyűlés a múlt héten elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy januártól könnyebben lehessen helyi piacot nyitni és működtetni. Kaposvár céljai illeszkednek a kormány terveihez, amely szerint szorgalmazni kell a hazai élelmiszer előállítást, segíteni kell a termelőket és a feldolgozókat, és el kell érni, hogy minden településen legyen olyan termelői piac, ahol hozzá lehet jutni a helyi élelmiszerhez - mondta köszöntőjében dr. Kardeván Endre. A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára komoly sikerként említette azt is, hogy a helyi termékeket ma már egyszerűbben be lehet vinni a közétkeztetésbe. A Széchenyi kártya bevezetésével pedig a kormányzat új lehetőséget biztosít az ágazat fejlesztéseinek finanszírozásához. Az első agrár Széchenyi kártyát Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön adja át a parlamentben.

Az államtitkár fontosnak tartja ezt a beruházást

 

Az ünnepi köszöntők után került sor a beruházás felavatására dr Kardeván Endre, Giacomo Pedranzini, Gelencsér Attila, Szita Károly és Heintz Tamás közreműködésével. A Kométa 401 millió forintot nyert gépbeszerzésre ÉLIP1 pályázaton 25%-os támogatás mellett. 20 berendezés beszerzése történt meg belőle, melyből a két legnagyobb érték a vágóhíd és a szalámi üzem, amely kettő 290 millió Forintot tett ki ebből. A vágóhíd felújítására azért volt szükség, mert az 1979-ben telepített német technológia működése már bizonytalan volt, ezért cserére szorult. A beruházás emellett a munkahelyek megőrzését is szolgálta, így biztosított a vágóhíd további működése, melyet ezen az ünnepi alkalmon megtekinthettek a vendégek is.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online