Hírek - Gelencsér Attila

Kezdődhet a jutai próbaüzem

Kezdődhet a jutai próbaüzem

Már a héten megkezdik a jutai szennyvízhálózat tesztelését, beindítják a szennyvíztisztítót is. A több mint 400 milliós beruházást Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés adta át szombaton. Az Európai Unió mellett az önkormányzat és a lakosság is támogatta az építkezést, a sűrűn lakott település minden portája ráköt a hálózatra.

Nem lehet megrekedni a kisebb településeknek sem a 10-20 évvel ezelőtti állapotoknál. Nem szennyezett földet és szennyezett vizet hagyunk magunk mögött hátra, hanem gyermekeink és unokáink nyugodtan ihatnak abból a vízből, amit itt a kutakból felhoznak és tiszta lesz a környezet. A régióban 400 ezer lakásból 200 ezer, tehát körülbelül a fele rendelkezett szennyvízhálózattal úgy 5 évvel ezelőtt. Most ez a szám, jelentősen megugrott az EU-s lehetőség következtében. A megyében az ingatlanok körülbelül 70-80 százaléka van csatornázva, 2020-ig talán 100 százalékos lesz a lefedettség - mondta az átadáson Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Juta Község Önkormányzata a Dél-Dunántúli Operatív Program DDOP-2009-5.1.4/A kódszámú, "Kistelepülések szennyvízkezelésének fejlesztése" című támogatási keretéből 80 %-os támogatási intenzitás mellett 348.956.800.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a "Juta község szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" című projekt megvalósítására.
A szennyvízberuházás 2011. szeptember 10-i ünnepélyes átadását követően 2011. szeptember 15-én kezdődik a rendszer üzempróbája. A település lakóinak 2011. szeptember 20-tól van lehetőségük a szennyvíz hálózatra való rácsatlakozásra. A projekt kivitelezője a Colas-Alterra Zrt. az üzempróbát követően megkezdi 2012. márciusáig tartó 6 hónapos próbaüzemet. A 436 millió Forintos összköltségű projekt megvalósításával, Juta község az EU direktíváknak megfelelő hazai szennyvízkezelési és folyékony hulladékgazdálkodással járul hozzá a térség környezeti állapotának javításához, és a nem megfelelően kezelt hulladékok környezeti hatásainak csökkentéséhez. A település évtizedek óta vár erre a lehetőségre, hogy elinduljon a teljes település csatornázása és ma már elmondhatjuk, hogy ez be is fejeződött, Juta község 100 százaléka csatornázott ezzel a beruházással. A tavaly kezdődő projektet jóval a határidő lejárta előtt sikerült befejezni. Én úgy gondolom, hogy a 21. században ez egy fejlődő településnél alapkövetelmény - közölte Hivatal Nándorné a település polgármestere

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online