Hírek - Gelencsér Attila

Kolbászt töltöttek és medvét vártak

Kolbászt töltöttek és medvét vártak

Immár negyedik alkalommal rendeztek Medveváró-kolbásztöltő Fesztivált szombaton Toponáron a Művelődési Házban. A település idén ünnepli Kaposvárhoz csatolásának 40. évfordulóját. A rendezvényen részt vett Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

A szombati kolbásztöltő programon 31 csapat versengett egymással, melyek között nem csak somogyi, hanem baranyai és zalai versenyzők is megmérették magukat. Ahogy elkészültek a kolbászok, máris kezdődött a következő esemény, medveszobor avatására került sor.


Helyi óvodások műsorával vette kezdetét az esemény, majd Putnoki Sándor művének apropóját Mihalecz András részönkormányzat vezető mesélte el. Több legenda is kering Toponár és a medve kapcsolatát illetően. Az egyik szerint Festetics gróf medvéje a településen szabadult el és felmászott a templom tornyába. Innen hát a szimbolikussá vált állat, a medve szeretete.


Szita Károly Kaposvár polgármestere néhány mondatban üdvözölte a szoboravatón megjelenteket, s kiemelte, hogy a város és Toponár egyesülése mindkét fél számára hasznos és előnyös döntés volt. Az elmúlt negyven év során valóban egymást támogatva működött együtt falu és város.


A szobor leleplezését követően Gelencsér Attila gyermekeket ültetett a medveszobor hátára. Délután kulturális program várta az érdeklődőket.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotó: Vígh István Ádám