Hírek - Gelencsér Attila

Korzón halad a marcali kultúra

Korzón halad a marcali kultúra

Európai színvonalú új Kulturális Korzót és Helytörténeti Múzeumot adott át pénteken Marcaliban Szászfalvi László államtitkár. A térség országgyűlési képviselője az összetartozás tudatát, egymás megbecsülését kívánta az ünneplőknek az új intézményben.
A kétszintes, 2000 négyzetméteres átriumos kultúrpalotában állandó és időszaki tárlatok kapnak helyet, de itt működik majd a város művészmozija is. Emellett a felnőttoktatás feltételeit is megteremtették. A 327 millió forintos beruházás háromnegyedét az unió finanszírozta.
Közösségi központként a kulturált emberi találkozások helye szolgálja Marcali és térségének kohézióját, szellemi építkezését - mondta Szászfalvi László, majd azt kívánta az ünneplőknek, hogy a kulturális élmények sokasága úgy tudjon összegződni, ami kifejezi az egységet, az összetartozás tudatot, egymás megbecsülését

- Elképesztő a marcali emberek kreativitása, innovációra való nyitottsága és leleményessége, egy csodálatos épületet hoztak össze. Az emberek, amikor mindennapi megélhetésükkel küzdenek és sajnos az önkormányzatoknak is fizetési gondjaik vannak, így a fontossági sorrendben nagyon sok helyen hátrébb sorolódik a kultúra, szerencsére ez Marcaliban nem így történt - mondta Gelencsér Attila, aki még hozzátette, hogy hamarosan újabb avató várható. Tárgyalásokat folytat ugyanis a város és a megye, hogy Marcali átvenné a Bernáth hagyaték egy részét. Eddig a Bernáth Galéria adott otthont az időszaki kiállításoknak, ám ezt a szerepet is átveszi a Kulturális Korzó. Ezért a Balaton festőjének szülőházát emlékmúzeummá alakítják át.

A koronázási ékszerek élethű másolatának kiállításával vette kezdetét a kulturális korzózás. Már szerdán és csütörtökön több százan tekintették meg a relikviákat a marcali plébániatemplomban, majd csütörtök este mintegy 150 érdeklődő előtt tartott előadást Rónai Attila ötvösmester, az ékszerek alkotója. Péntektől a Kulturális Korzóban látható a kiállítás. Vasárnap 9 órakor a plébániatemplomban, 11 órakor a Boldog Gizella templomban, délután 12,30-kor a boronkai templomban, pünkösd hétfőn délelőtt 9-kor ismét a plébániatemplomban mutatják be. Ezt követően jövő kedden, szerdán és csütörtökön a Kulturális Korzóban tekinthető meg a Szent Korona másolata. Ezzel azonban nem érnek véget az érdekességek. A jövőben is számtalan kulturális program közül válogathatnak majd az érdeklődők. Többek között kortárs galéria, illetve egy állandó tárlat várja a baloldali szárnyban az ide látogatókat.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online