Hírek - Gelencsér Attila

Közösségnek bővül a tér Kaposfőn

Közösségnek bővül a tér Kaposfőn

Az utóbbi tíz év legnagyobb beruházása valósul meg több mint 58 millió forintból Kaposfőn a művelődési ház megújításával. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) alapkövét kedden tette le a településen Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.
A kaposfői beruházás 48.636.351Ft+Áfa összköltséggel valósul meg. Az IKSZT működtetésére és kialakítására 52.898.483 Ft támogatást nyert a település. Az épület felújítása, az "L" alakú épület mindkét szárnyának bővítése, az épület udvari megnyitása, kerékpár és babakocsi tároló kialakítását, az épület akadálymentesítését - lift beépítésével - foglalja magába. A vizesblokkot átalakítják és felújítják, mozgáskorlátozott WC készül. A földszint is teljesen megújul: többcélú klub, tárgyaló-csoportfoglalkoztató, színpad öltözőkkel, teakonyha, büfé, a tetőtérben könyvtár, többfunkciós tér, internet pont, civil termek kerülnek kialakításra. Az épület melegvízellátását megújuló energia hasznosításával, napkollektorok biztosítják majd.
Sztányi Tibor polgármester a beruházással kapcsolatban közölte: Fontosnak tartom, hogy a helyi szervezetekkel, intézményekkel jó kapcsolat alakuljon ki. A legfontosabb, hogy az emberek - főként a falu lakossága - kezdjen visszatérni a Kultúrházba, a községi könyvtárba, ismerje meg a szolgáltatásokat, számukra a legvonzóbb programokat tudjuk kínálni. Nem szabad egy rétegre, korosztályra korlátozódni, mindenki számára biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy a falu által kínált szolgáltatásokat kihasználhassa. Nemcsak a partnerekkel, de a látogatókkal is nagyon fontos a jó kapcsolat. Ismerni kell igényeiket és a szolgáltatásokat - a lehetőségekhez mérten - ehhez kell igazítani. A jelenlegi nyitva tartás is a lakosság érdekeit szolgálja, a hét minden napján egész nap nyitva áll előttük a Kultúrház, akárcsak szombat délelőtt. Tapasztalatunk szerint a legnehezebben a középkorúakat lehet bármilyen programmal a Kultúrházba csalogatni, érdeklődési körük egyelőre nem megfogható. Nagyon fontos az a légkör is, ahova a látogatók-használók érkeznek. A Kultúrház jelenlegi épülete felújításra, korszerűbb átalakításra szorulna, ezért nyújtottunk be pályázatot az IKSZT cím elnyeréséért.

Annál erősebb és összetartóbb egy-egy közösség, minél több közösségi helyszíne van, minél több teret ad a találkozásra. Ezért fontos, hogy támogassuk a közösségi épületek megtartását, felújítását és gyarapítását. Erről szól az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program, melyben újra életre kelnek, új szerepet kapnak az elhagyott épületek. Amikor Kaposfő Község Önkormányzata úgy döntött, hogy a falu új kulturális központot érdemel, akkor arról is döntött: új együttműködéseket kell tető alá hozni, új lehetőségekre kell ajtót nyitni, s ezzel teret nyitnak a tudásnak, a tájékozódásnak is. A magyar falvaknak szüksége van közösségekre, egymást támogató emberekre. Együtt kell nézni, ugyanabba az irányba. Érezhettük, hogy ez elmúlt években úgy bántak a magyar vidékkel, mint egy mostohagyerekkel. A kaposfőiek időben felismerték, hogy a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, s azon munkálkodtak, miként tegyék élhetőbbé a falujukat. Egy vidéki közösség tagjai élhetnek békében, csendben egymás mellett, de igazán erősek csak akkor lehetnek, ha nem egymás mellett, hanem együtt dolgoznak, küzdenek, gondolkodnak. Minden közösségi tér ennek teremt lehetőséget: az iskola, a templom, a piac, a park. A Nemzeti Együttműködés kormánya mindenfajta segítséget megad ahhoz, hogy ez az álom, mely ebben a községben a lakókkal együtt megfogalmazódott, valóra válhasson - mondta Gelencsér Attila az alapkőletételen. Közösségi tér létrehozására olyan önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak, illetve többcélú kistérségi társulások pályázhattak, amelyek 5000 fő vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti, nem városi rangú településeken működnek. A kaposfői munkálatok várhatóan 2012 márciusában fejeződnek be, akkor vehetik majd birtokba a helyiek a modern épületet.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online