Hírek - Gelencsér Attila

Levél a papok biztonságáért

Levél a papok biztonságáért

Balás Béla kaposvári megyéspüspök levélben fordult Gelencsér Attilához, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökéhez, fideszes országgyűlési képviselőhöz, hogy közös összefogásra szólítsa fel azokat, akik készek bármit is tenni a papok, lelkészek védelme érdekében.

A mesztegnyői plébánossal történt brutális rablótámadás kapcsán fogalmazta meg április 11-én kelt levelét, amelyben egyebek mellett ez áll: A régebben történt jutai és balatonkeresztúri gyilkosságok, majd az egyházmegye számos pontján ismétlődő betörések, legutóbb a mesztegnyői plébános, Galambos Ferenc brutális megtámadása után kérem önt és a megye polgármestereit, fogjunk össze az erőszak ellen. Meggyőződésem, nemcsak a papokat, lelkészeket kell védenünk (ők a családok, a helyi értékek, a kultúra őrzői), hanem a veszélyeztetett pedagógusokat, orvosakat is, még jobban, mint a víznyerő helyeket, a gázcseretelepeket, vagy egy bankot. Meg kell előznünk, hogy politikai célokra használják és általánosítsák a feltehetően eddig egyedi eseteket.

Galambos Ferenc

 

Javaslataim közül az első, hogy egymásról tudjunk, keressük együtt a megoldást. Továbbá fontoljuk meg, mi lenne biztonságos és gazdaságos műszaki védekezés. A Katasztrófa védelem új telefonja, vagy az egészségügy házi riasztó rendszere? Lehet-e erre pályázatot kiírni? Ki és mennyivel tud ehhez hozzájárulni? A püspökség gazdasági helynöke, Nagy Vendel készen áll az egyeztetésre.
Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a kaposvári püspöktől kapott levél, illetve a magányos helyen lakó katolikus papok címét tartalmazó lista alapján levélben kérte meg az adott települések polgármesterét, hogy a járőrözők, a polgárőrség tagjai, az önkéntesek, s más civil szervezetek képviselői lehetőségeik szerint gyakrabban látogassák a papok, lelkészek lakhelyét, a plébánia-, illetve parókia-épületeket, hogy a mesztegnyői esethez hasonló brutális rablótámadások ne fordulhassanak elő. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke további egyeztetést is folytat majd ez ügyben a megyei rendőrkapitánysággal és a polgárőr szövetség elnökével.


Feltöltötte: Kraft Róbert

Somogy Megye Online
Forrás: Kaposvári Egyházmegye/ Magyar Kurír