Hírek - Gelencsér Attila

Magyar javaslatot támogattak Európa régiói

Magyar javaslatot támogattak Európa régiói

Az Európai Régiók Gyűlése november 24-25. között megtartott közgyűlése támogatta a magyar megyék kezdeményezését, a Páneurópai Roma Stratégiát. Szóba került a magyar önkormányzati rendszer újjászervezése, kiemelve a megyei önkormányzatok jövőbeni feladatait. Somogy megyét Gelencsér Attila közgyűlési elnök képviselte.
A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetégének (MÖOSZ ) közleménye: Portugáliában tartotta meg évi rendes közgyűlését az Európai Régiók Gyűlése (Assembly of European Regions, AER - www.aer.eu). Európai egyik legjelentősebb, független, 270 régiót, középszintű önkormányzatot tömörítő szervezetéről van szó. Tagsága összesen 34 európai országot képvisel, és 16 nemzetközi szervezettel tart fenn szoros kapcsolatot, így képes olyan értékek és érdekek nemzetközi képviseletére, továbbá olyan nemzetközi együttműködések támogatására, amelyek a tagok - közöttük a magyar megyei önkormányzatok - számára különösen fontosak.

A 12 megyei elnök részvételét indokolta, hogy ezen a közgyűlésen került napirendre Borsod-Abaúj-Zemplén megye előterjesztése a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról, amelyet dr. Mengyi Roland elnök, a MÖOSZ társelnöke nyújtott be. A közgyűlés az előterjesztést jelentős többséggel támogatta.
A közgyűlés teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a megyei önkormányzatok részletes megbeszéléseket folytassanak az AER elnökével (Michèle Sabban) és újonnan megválasztott főtitkárával (Pascal Goergen) a magyar önkormányzati rendszer újjászervezéséről, a megyei önkormányzatok jövőbeni feladatairól. Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlése és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke kérte az AER közreműködését, hogy a MÖOSZ, valamint az Európai Bizottság részéről Johannes Hahn regionális ügyekért felelős biztos közötti közvetlen magyarországi találkozó létrejöhessen; az AER vezetése vállalta, hogy elősegíti a találkozó létrejöttét.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online