Hírek - Gelencsér Attila

Mától új közgyűlése van Somogynak

Mától új közgyűlése van Somogynak

Somogyország választópolgárai már tavasszal is a változásra, a szebb és reményteljesebb jövőre adták voksaikat. A különböző sértő és durva bírálatokat, a nem egyértelmű, lejárató, az emberi méltóságot sértő, elvtelen vitára október 3-án sem voltak fogadóképesek a választók - mondta Csík László korelnök a Somogy Megyei Közgyűlés mai alakuló ülésén. A megyét újabb négy évig Gelencsér Attila irányíthatja.

Gelencsér Attila ügyvezető közgyűlési elnök köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Csík Lászlónak. - Mi Somogyország bizalmából lehetünk ma itt. Az igaz, becsületes, tiszta értékeket képviselő embereket a sors, az élet embertársai bizalmával, és alkotó feladatokkal jutalmazza meg - mondta a korelnök. - A választási eredmények azt tükrözik, hogy a bizalom nagyságrendje nem egyforma. Somogyország választópolgárai már tavasszal is a változásra, a szebb és reményteljesebb jövőre adták voksaikat. Négy éve a megye vezetése üres kasszát, a kormány által nem támogatott önkormányzatot vett át. A Fidesz-KDNP frakció azonban sikeresen működött Gelencsér Attila vezetésével a támadások ellenére - tette hozzá, majd Kemény Zsigmond gondolataival nyitotta meg a következő ciklus munkáját: kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk, de hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.

Csík László vezette az ülést az elnök megválasztásáig

 

A napirendek tárgyalása előtt professzor dr. Rozsos István a Területi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást adott a 2010. évi önkormányzati választás megyei listás végeredményéről, közölte, hogy Karvalics Ottó országgyűlési képviselő, Barcs város megválasztott polgármestere megyei közgyűlési képviselői mandátumáról lemondott, helyette a Fidesz-KDNP listáján 11. helyen álló Csík Lászlót delegálta a pártszövetség.

Ezt követően adta át a megbízóleveleket a Fidesz-KDNP (a szavazatok 59,9%-át érte el és 10 mandátumot szerzett) képviselőinek: Gelencsér Attilának, Jakó Gergelynek, Csík Lászlónak, Mayer Istvánnak, Holovits Hubának, Hídvégi Józsefnek, dr. Balázs Árpádnak, Csorba Ottónak, Ágoston Gábornak, és Bene Sándornak; a Jobbik (9,83%, 1 mandátum) képviselőjének Ander Balázsnak; a Somogyért Egyesület (18,95%, 3 mandátum) képviselőinek: Kövér Istvánnak, dr. Gyenesei Istvánnak és Ormai Istvánnak; az MSZP (13,3%, 2 mandátum) képviselőinek: Horváth Istvánnak és Feigli Ferencnek. Képviselői eskü következett, aztán az ideiglenes Jogi és Önkormányzati Bizottság tagjainak megválasztására került sor. Egyhangú szavazással dr.Balázs Árpád elnökletével és Csorba Ottó, Hídvégi József, Ormai István, valamint Feigli Ferenc felügyelte ettől a pillanattól kezdve a titkos szavazásokat. A következő napirend a közgyűlés elnökének jelöléséről és megválasztásáról szólt. Csorba Ottó a Fidesz-KDNP frakció részéről Gelencsér Attilát - akit 2006-ban is mindhárom frakció megválasztott -, az előző ciklus közgyűlési elnökét javasolta a posztra.  A közgyűlés több jelöltet nem állított, így a régi elnök ismertette programját.

Gelencsér Attila, a közgyűlés régi-új elnöke

 

- Tavasszal valami rendkívüli dolog történt. A mélyreható, gyökeres változásra szavaztak a somogyiak. Ez az igény nem állt meg ősszel sem, a kormánypártok újra bizalmat kaptak, mely 1990 óta példanélküli, hiszen soha nem volt ilyen egyértelmű felhatalmazása egyetlen pártnak sem. A közbizalmat azonban nem fecsérelhetjük el, mindent a választópolgárok akaratából kell levezetni - Gelencsér Attila, majd kiemelte: az együttműködés alapja az igazmondás. Nem lehet a jövőben becsapni az embereket, a somogyiak igazmondást várnak. Azokkal, akik ezt képviselik, azokkal lehet együttműködni. További takarékoskodásra lesz szükség, ezt pedig magukon kezdik a képviselők. Az elmúlt négy évben az elnök és az alelnökök fizetése nem emelkedett, jutalmat nem vettek fel. A területfejlesztésnek ezentúl nem a díszburkolatokról, hanem a munkahelyteremtésről kell szólnia, akárcsak a mezőgazdaság és környezetvédelem tervezésének. Az egészségügy terén kiemelt szerepet szánnak a prevenciónak, és a sport támogatásának, a közbiztonság, közrend területén folytatják a már sikeres programokat - pl. idősvonal - és 200 új somogyi rendőr munkába állítását tervezik a kormánnyal közösen. Az oktatásban fontos helyen áll a szakképzés, mely szintén az új munkahelyekről kell, hogy szóljon. Olyan szakembereket kell képezni, akik piacképes szakmával rendelkeznek. Természetesen nem hanyagolja el az önként vállalt - a költségvetés 0,4%-át tette ki ez eddig - feladatokat sem, a lehetőségekhez képest továbbra is fenn kívánják tartani ezt a támogatási rendszert. - A nemzeti együttműködés csak igazmondással képzelhető el, ezért együttműködünk az igazmondókkal - zárta programismertetőjét Gelencsér Attila. Titkos szavazás következett az elnök személyéről. A 16 közgyűlési tagból 14-en szavaztak Gelencsér Attilára, két szavazat érvénytelen volt. Megválasztását követően az elnök esküt tett, megköszönte a bizalmat, majd néhány mondatban kitért az egész ország által figyelemmel kísért katasztrófára. A legfrissebb információk szerint a mai napon kitelepítették Kolontárt a vörösiszap-tározó falának további meggyengülése miatt. Mintegy 800 lakót helyeztek el Ajkán, és felkészültek Devecser kitelepítésére is. Ezt követően minapi sajtótájékoztatójáról adott át információkat a közgyűlés tagjainak.

Witzmann Mihály, Gelencsér Attila és Jakó Gergely

 

A Somogy Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 10/2007.(V.22.) Önkormányzati Rendelet módosítására került sor az elnöki eskü után, mely során egyhangúan döntöttek a főállású nem közgyűlési tag alelnöki pozíció létrehozásáról. Gelencsér Attila a közgyűlés régi-új elnöke a szintén régi alelnököt Jakó Gergelyt javasolta főállású közgyűlési alelnöknek, illetve Witzmann Mihályt a nem közgyűlési tag alelnöknek. Az előző ciklus alelnökét nem kellett bemutatni a testületnek, így a 34 balatonlellei nős mérnök-informatikus - aki nyolc éve képviselő településén - jelölt mondott néhány gondolatot magáról. Újabb titkos szavazás következett, mely során azonos végeredmény született az elnökválasztással. A 16 képviselőből 14-en szavaztak a két jelöltre, két-két voks érvénytelen volt. A döntéssel a következő négy évben Jakó Gergely és Witzmann Mihály lesznek Somogy megye közgyűlésének alelnökei.

Ünnepi pillanat Somogy megye alakuló közgyűlésében

 

Következő napirendi pontban állapították meg az elnök és alelnökei fizetését, melyek a hatályos törvények értelmében kerültek megállapításra. Ennek értelmében Gelencsér Attila közgyűlési elnökként bruttó 600 ezer forint plusz 40 ezer forint nyelvpótlékban részesül havonta, míg alelnökei közül Jakó Gergelynek 590 ezer, Witzmann Mihálynak 550 ezer forintnyi tiszteletdíj jár október kilencedikei megválasztásuktól kezdve. Még egy anyagi jellegű kérdésről döntött a közgyűlés ma. Sárdi Árpád leköszönő alelnök tisztségének megszűnésével esedékes juttatásokról határoztak a képviselők, mely szerint 3 havi végkielégítés - 1.590.000.- forint - és 19 napi szabadság megváltás jár a távozó politikusnak. 106 ezer forintnyi költségátalányát ezzel egyidejűleg megszűntette a testület.
Gelencsér Attila köszönetét fejezte ki a távozó alelnöknek az elmúlt négy évben végzett munkájáért. Kiemelte: Sárdi Árpád sokak számára példa lehet, nagy szerepe volt az elmúlt négy év somogyi sikereiben, elért eredményeiben. Az érintett rövid válaszában megköszönte az elmúlt évek együttműködését a közgyűlésnek, gratulált és jó munkát kívánt a megyéért dolgozó 16 főnek. Utolsó napirendként a következő közgyűlés időpontjáról döntöttek, mely a tervek szerint október 29-én lesz. Az új közgyűlés tagjainak 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kell benyújtaniuk, ellenkező esetben nem gyakorolhatják képviselői jogaikat.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotó: Vígh István Ádám