Hírek - Gelencsér Attila

Megállapodtak a megyék Orbán Viktorral

Megállapodtak a megyék Orbán Viktorral

A megyei önkormányzatok kiszabadulhatnak az adósságcsapdából és erőiket a településfejlesztésre fordíthatják, a fejlesztési források elosztásáról ugyanis a jövőben a megyei közgyűlések döntenek majd. A jövő év január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket - ismertette a miniszterelnök annak a megállapodásnak a tartalmát, amelyet a 19 megyei közgyűlési elnökkel, köztük Gelencsér Attilával írt alá hétfőn.
Orbán Viktor a megállapodás aláírása után elmondta: az állam átveszi a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel, azaz a bankokkal. Az a véleményük, hogy ha az állam tárgyal, jobb feltételekkel tudják megoldani a kezelhetetlenné vált adósság sorsát, mintha ezeket a tárgyalásokat 19 megye széttagoltan folytatná. A magyar bankrendszer vállára már sok terhet tettek, ezért óvatosan kell eljárniuk, a hitelintézetek szempontjait is figyelembe kell venniük, hiszen a gazdaság finanszírozásához hitelre és így bankokra is szükség van.

A miniszterelnök és a MÖOSZ elnök sajtótájékoztatója

 

A megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősz folyamán beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek. A kormányfő szerint a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vételéről szóló döntéssel egy húsz évvel ezelőtti, a rendszerváltáskor elkövetett hibát javítottak ki, és minden remény megvan arra, hogy a központi gazdálkodással a kincstár az adósság újratermelődését meg tudja akadályozni. Eddig az embereknek nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtó intézmények fenntartásáért felelős megyék kevesebb pénzt kaptak, mint amennyi a feladataik ellátásához kellett volna, a megyei közgyűlések emiatt "nyakig eladósodtak"; a megállapodás felszámolja ezt a tarthatatlan helyzetet - érvelt a rendszerváltáskor kialakított közigazgatási és kormányzati intézményrendszert átszervező, több mint féléves tárgyalássorozat eredményeként létrejött egyezség mellett Orbán Viktor.

Gelencsér Attila

 

Somogyban sem kevés a felhalmozott tartozás, de Gelencsér Attila szerint sokkal kevesebb az államra szálló hiány, mint amennyi pénzt a szocialista kormányzás alatt elvettek: Amit a szocialista kormány elvett a megyéktől azt a Fidesz-KDNP pártszövetség visszaadja. A honlapunkon is szereplő adósság állományunkról van szó, ami meghaladja a 10 milliárd forintot, és a kifizetetlen számlaállományról ami félmilliárd forint jelen pillanatban. Plusz a kórház kifizetetlen számlái. Mondjuk úgy, hogy 11-12 milliárd forintra is rúghat az az összeg, amit az állam helyettünk ki fog fizetni. Elkezdték már Somogyban is az átadás-átvétel előkészítését, s ebben az a céljuk, hogy lehetőleg semmit ne vegyenek észre az érintett dolgozók. A megyei intézményhálózatban csaknem négyezren dolgoznak. A legnagyobb költségvetésű és dolgozólétszámú Kaposi Mór Oktató Kórház mellett a Somogyi TISZK, a három szociális otthon, a gyermekvédelmi központ és a gyógypedagógiai intézet, valamint az önálló levéltár, múzeum és könyvtár tartozik a megyei intézményhálózathoz a dél-balatoni kollégiumokkal együtt. Ez mintegy ötven telephelyet jelent. Az új önkormányzati törvény hatályba lépésével, azaz január 1-jével az államra szállnak ezek a megyei intézmények. Ez azonban csak az első lépcső. A megyék feladata januártól a területfejlesztési források elosztása lesz majd. Ehhez a somogyiak is hamarosan megkeresik a megfelelő embereket, hisz a megújuló energiáktól az építőiparon át valamennyi pályázati területen megfelelő tudással kell rendelkeznie a döntést meghozó testületnek.

A kaposvári kórház tovább épül és fejlődik

 

Az átszervezés szükségességét alátámasztó okként sorakoztatta fel a miniszterelnök azt is, hogy a jelenlegi rendszerben jelentős színvonalbeli különbségek alakultak ki az egyes megyék között a szolgáltatások tekintetében. Kitért továbbá arra, hogy a megyei irányítású közintézmények sok tízezer embert foglalkoztatnak, akiknek a jövője bizonytalan volt. A kormányfő úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy ennek a megállapodásnak az eredményeképpen jelentősen nő az érintett intézményekben dolgozók és azok biztonsága is, akik ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, azt mondta, nem könnyű szívvel hozták meg a felek ezt a döntést, amely mögött különböző érdekek és egyéni sorsok állnak, de szükség volt a megállapodásra, amely annyit ér majd, amilyen tartalommal megtöltik. A részletekről - mint jelezte - még sok tárgyalásra lesz szükség.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online