Hírek - Gelencsér Attila

Megyét jár a közgyűlés

Megyét jár a közgyűlés

A települések bevonásával készíti el Somogy megye területfejlesztési koncepcióját a megyei önkormányzat, az új feladatokat és a területfejlesztés új irányait a közgyűlés elnöke a testület pénteki ülésén ismertette, Kaposváron.
Gelencsér Attila azt mondta, a megyei önkormányzatok megváltozott feladatrendszerében az első és legfontosabb feladat a megyei területi tervezés. Mint hozzátette, ehhez szeretnék kikérni a megyében élők véleményét, szeretnék bevonni a tervezésbe a településeket, ezért májustól "megyejárásba" kezdenek a közgyűlés vezetői, tagjai, a megyei önkormányzat tisztségviselői.
A közgyűlés elnöke a hozzávetőleg egyórás prezentáció keretében grafikonokkal, táblázatokkal szemléltetve egyebek mellett bemutatta, mennyiben egyeznek, illetve térnek el az Európai Unió és Magyarország fejlesztési elképzelései. Mint arra példákat is említve rámutatott, sok esetben a helyi igények és az unió által támogatott prioritások nem egyeznek, ezért mielőbb szükség volna az uniós támogatásokhoz szükséges nemzeti önerő biztosítása mellett olyan hazai fejlesztési forrásokra, amelyek felhasználásáról nem az unió dönt.
Úgy véli: a hazai fejlesztési források megnyílását elősegítheti a megállapodás az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. "Amennyiben ugyanis megszületik az egyezség, hazánkat olcsóbban finanszírozhatják, így felszabadulnak hazai pénzek, és 2013-tól ezt hazai fejlesztésekre fordíthatjuk" - mondta Gelencsér Attila, aki arról tájékoztatta a jelenlevőket: tud arról a kormányzati szándékról, hogy 2013-tól hazai fejlesztési forrásokat szeretnének visszahozni.
Annak kapcsán, hogy a kormánynak rövidesen be kell nyújtania az új - a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló - hatéves brüsszeli költségvetési ciklusra Magyarország fejlesztési elképzeléseit, a közgyűlés elnöke annak a meggyőződésének adott hangot: "ez nem jöhet úgy létre, hogy a végek, a vidék, a megyék tudása ne kerüljön bele". Annak érdekében, hogy a somogyiak elképzelései bekerülhessenek Magyarország 2014-2020-as fejlesztési tervébe, a közeljövőben a megye vezetői eljutnak Somogy valamennyi településére - ígérte.
Gelencsér Attila végül felhívta a megjelent településvezetők figyelmét arra, hogy az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében használják ki a közreműködő szerv és irányító hatóság nélkül, közvetlenül brüsszeli forrásokat lehívni képes Európai Területi Társulások nyújtotta lehetőségeket.
Erre egyébként a "megyejáráson" valamennyi somogyi településen felhívják majd a figyelmet - jegyezte meg a közgyűlés elnöke, aki arról számolt be, hogy Pécs vezetésével, a három dél-dunántúli megyei önkormányzat és több település részvételével már megalakult a társulás, amelyhez várják a somogyi települések csatlakozását.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Forrás: MTI